Ракета SpaceX встановила рекорд, але при посадці спалахнула

Політ може стати останнім для Falcon 9.

REUTERS

Ракета Falcon 9, запущена американською компанією SpaceX, успішно вивела на низьку навколоземну орбіту чергову партію супутників Starlink. Однак перший щабель ракети не зміг безнапасно приземлитися на платформу в Атлантичному океані неподалік узбережжя Флориди, пише Space.

Приблизно через 8,5 хвилин після запуску перший щабель Falcon 9 спробував сісти на спеціальний корабель із посадковим майданчиком. На перший погляд, посадка йшла нормально, але в момент приземлення навколо основи ракети виникло більше вогню, ніж зазвичай. Одна з трьох опор першого ступеня була пошкоджена, і ракета, охоплена полум'ям та димом, упала набік. Цей невдалий інцидент перервав серію із 267 успішних посадок багаторазових ракет Falcon 9.

На цей час фахівці SpaceX оцінюють стан пошкодженого першого ступеня, і поки невідомо, чи можливе її подальше використання. Офіційного підтвердження про повне руйнування щаблі від компанії не надходило. Незабаром після пригоди SpaceX скасувала ще один запуск супутників Starlink.

Для ракети B1062 це була 23-тя місія, що є рекордом за кількістю використань першого ступеня в історії SpaceX. Постраждала при посадці Falcon 9 раніше 16 разів виводила на орбіту супутники Starlink і двічі використовувалася в пілотованих місіях. Попри невдачу при приземленні, цей запуск став важливою віхою щодо повторного використання ракет для компанії SpaceX.