Зірка "Аватара" Сігурні Вівер отримала "Золотого лева" на відкритті Венеційського кінофестивалю

Артистці вручили почесну золоту нагороду за життєві здобутки.

Getty Images

Американська актриса Сігурні Вівер отримала почесного "Золотого лева" за життєві здобутки в рамках 81-го Венеційського кінофестивалю. Артистці вручили нагороду під час церемонії відкриття кіноогляду, яка відбулася 28 серпня на острові Лідо. Приймаючи статуетку, Вівер подякувала режисерам і колегам, з яким їй пощастило працювати за всі роки кінокар'єри. Про це повідомляється на офіційному сайті Венеційського кінофестивалю.

- Для мене велика честь здобути "Золотого лева" за життєві здобутки від Венеційської бієнале. Отримати цю нагороду – привілей, який я поділяю з усіма режисерами та колегами, з якими я працювала протягом багатьох років. Я з гордістю приймаю цю нагороду на честь усіх, хто допоміг втілити ці фільми у життя, – зазначила Сігурні.

Вівер 74 роки. Він триразова номінантка на премію "Оскар", володарка премій BAFTA та "Золотий глобус". Найбільшу популярність їй принесла роль Еллен Ріплі у серії фільмів "Чужий". Її також знають за ролями "Аватар", "Знову ти", "Погоня", "Хижа в лісі", "Серед білого дня", "Червоні вогні" та "Мисливці за привидами".

Фільмом-відкриттям кінофестивалю стала позаконкурсна кінострічка "Бітлджус-Бітлджус" Тіма Бертона, яка є сіквелом комедії 1988 року. У новій картині до своїх ролей повернулися зірки першого фільму: Майкл Кітон, Вайнона Райдер та Кетрін О'Хара. До них також приєдналися Моніка Беллуччі та Віллем Дефо, Джастін Теру та Дженна Ортега.

Цього року у конкурсній програмі Венеційського фестивалю будуть представлені роботи видатних режисерів, серед яких Педро Альмодовар, Джанні Амеліо, Лука Гуаданьїно, Тодд Філліпс та інші. Від України на кіноогляді заявлено дві стрічки. Картину "Пісня землі, що повільно горить" режисера Ольги Журби покажуть у секції "Поза конкурсом – нон-фікшн", а фільм Жанни Озірної "Медовий місяць" - представлять у рамках програми Biennale College Cinema.

Головою журі основного конкурсу цього разу стала французька акторка Ізабель Юппер. Разом із нею володаря "Золотого лева" визначать режисери Джеймс Грей, Агнешка Холланд, Джузеппе Торнаторе, Ендрю Гей, Абдеррахман Сіссако та низка інших відомих кінематографістів. Венеційський кінофестиваль триватиме в Італії з 28 серпня до 7 вересня.