В Україні завершився обмін старих ламп на економні

Українці отримали 40 мільйонів енергоефективних ламп замість старих у відділеннях Укрпошти.

facebook.com/ukrposhta

В Україні завершилась програма з обміну старих ламп на LED задля економії електроенергії. Про це 28 серпня повідомив гендиректор Укрпошти Ігор Смілянський.

- Дякую усім українцям, які долучилися до нашої програми обміну та отримали 40 000 000 енергоефективних ламп у відділеннях Укрпошти. А це, на хвилинку, понад 5 000 000 свідомих людей, а ще школи, лікарні та бібліотеки, — написав він у своєму телеграм-каналі.

Найбільше ламп обміняли у Київській області - 4,2 млн, Львівській – 3,2 млн, Дніпропетровській – 3,1 млн та Харківській – 2,3 млн.

- Найбільш активними та відповідальними були, звісно ж, наші бабусі та дідусі, які допомогли і країні знизити енергоспоживання, і собі – витрати на оплату комунальних платежів. Тож – win-win, - розповів Смілянський.

Він додав, що тепер черги у відділеннях Укрпошти поменшають.

У телеграм-каналі сервісі “Дія” повідомили, що обмін ламп заощадив електроенергію на 7–10% у моменти пікового навантаження після російських атак. Країна зекономила близько 2 ГВт енергетичної потужності, а це дорівнює двом атомним блокам.

Програму наприкінці 2022 року ініціював президент Володимир Зеленський через атаки Росії на енергосистему України. Програму підтримав та профінансував ЄС. Заяву про обмін українці подавали в "Дії", а потім забирали лампи у відділеннях Укрпошти.