В Україні створять Єдиний державний реєстр домашніх тварин

Проєкт є першою цифровою ініціативою держави у сфері ветеринарії.

minagro.gov.ua

У Києві представили ініціативу з впровадження системи ідентифікації та реєстрації домашніх улюбленців, що включає створення Єдиного державного реєстру тварин. Про це повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики.

Цей проєкт передбачає зміни у процесі видачі ветеринарних паспортів та їхнього переведення у цифровий формат. Раніше такі документи могли видавати лише державні ветеринарні установи. Із запуском цієї програми державні ветеринарні паспорти стануть доступними й у приватних ветеринарних клініках, які братимуть участь у проєкті.

Як зазначили у відомстві, власники зможуть реєструвати своїх вихованців у Реєстрі під час відвідин ветеринара. У ході цього буде створено електронний ветеринарний паспорт, який міститиме всю інформацію про тварину, включаючи дані про вакцинацію. Таким чином, у разі втрати паперового паспорта дані можна буде легко відновити. Також, за інформацією відомства, реєстрація допоможе полегшити процес пошуку загублених собак, кішок та тхорів, їхню ідентифікацію та повернення власникам. За даними зоозахисної організації Save Pets of Ukraine, під час війни кількість безпритульних тварин у країні щорічно збільшується на 60%.

– Запровадження системи ідентифікації та реєстрації домашніх тварин – це успішна європейська практика, яка дозволяє комплексно розв'язувати проблему, не лише регулюючи чисельність безпритульних тварин, але й ефективно протидіючи поширенню сказу, – наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Денис Башлик.