Україна на Паралімпіаді 2024: два ветерани війни, два нових види спорту і віра у перемогу

З 28 серпня знову вболіватимемо за наших спортсменів, які виступлять у Парижі.

Фото: equalympic.com

Паралімпійські ігри відбудуться у столиці Франції Парижі з 28 серпня до 8 вересня 2024 року. За медалі від України боротимуться 140 спортсменів у 17 видах спорту - це рекордна кількість для нашої держави..

Девіз цієї Паралімпіади - Games Wide Open («Широко Відкриті Ігри»), що є символом рівності. А девіз національної збірної України на Паралімпіаді – «Ваша підтримка – наша перемога!». І підтримка нашим хлопцям і дівчатам потрібна як ніколи, адже Україна тримає на Паралімпіаді дуже високу планку. За 33 роки незалежності, 7 виступів на зимових і літніх Іграх, наші спортсмени вибороли 613 медалей, з яких 472 на літніх! Ніхто не сумнівається - у Парижі точно будуть медалі.  Журналіст Коротко про зібрав ключові факти про нашу команду.

Наймолодшому - 15, а найстаршому - 60

Україна буде представлена в легкій атлетиці, паверліфтингу, дзюдо, стрільбі з лука, настільному тенісі, кульовій стрільбі, плаванні, академічному веслуванні, велоспорті, каное, тріатлоні, бадмінтоні, тхеквондо, фехтуванні на візках, волейболі сидячи і голболі.

До Парижа вирушили 235 осіб – 140 спортсменів, тренери, тренери-лікарі, масажисти та члени штабу. Найбільше атлетів із Дніпропетровської області – 21. На другому місці Полтавська область – 17 осіб. На третьому – Донецька, 14 спортсменів. Найменше атлетів з Луганщини і Житомирщини – по одному.

У команді 96 чоловіків та 44 жінки. Переважно це досвідчені спортсмени, їх 108, тоді як дебютантів лише 33. 101 спортсмен в нашій збірній має ураження опорно-рухового апарату, 34 з них змагаються в кріслі колісному. У 30 є порушення зору, з яких у 7 - з тотальною втратою. 9 атлетів мають порушення розумового і фізичного розвитку. Середній вік нашої команди – 32 роки.

Наймолодший у команді – Дмитро Суханов. Йому 15 років, і він виступає у параплаванні. А найстарший - Анатолій  Андрусенко, у свої 60 він змагатиметься у волейболі сидячи. Пан Анатолій виступав ще на Паралімпіаді в Атланті у 1996 році!

Також у збірній є один з її найтитулованіших атлетів за всю історію Ігор – Максим Веракса, який вже має 15 виграних нагород у плаванні. І, вірогідно, на своїх п’ятих Іграх у нього є шанс стати єдиним паралімпійцем, який здобув понад 15 медалей.

П’ятими ці Ігри будуть також і для Олексія Федини і його партнерів Ярослава Семененка та Чуфарова Данила, які виступають у параплаванні. В легкій атлетиці п’яті Ігри у Оксани Ботурчук, Оксани Зубковської та Романа Павлика і Олександра Дорошенка. Вп’яте на Паралімпіаді будуть  дзюдоїстка Юлія Іваницька та фехтувальник Антон Дацко.

Незважаючи на війну

Українська команда перебуває у нерівних умовах порівняно з іншими, адже їй доводиться йти до перемоги попри війну, постійні повітряні тривоги і загрози обстрілів. Є й спортсмени, які лишились житла через окупацію чи обстріли. Як пише  офіційний сайт нашої команд, https://equalympic.com/   нещодавно на Харківщині, під час тренування кросу на лісистій місцевості російська ракета прилетіла за пару сотень метрів від однієї зі спортсменок (ім'я якої не називається) та її тренера, а квартиру цієї атлетки вже тричі руйнували "шахеди". У іншого паралімпійця ракета прилетіла за 300 метрів від будинку.

У чернігівського спортсмена з наслідками дитячого церебрального паралічу, який змагається у легкій атлетиці, під час артобстрілу Чернігова загинув 10-річний син. А дружина отримала важкі поранення ноги.

Є й спортсмени, що пережили окупацію в Маріуполі, Херсоні. Комусь довелось пройти фільтраційні табори… Є в збірній і два ветерани війни.

У тему

Дебютуємо в бочі та хендбайку

У нашої команди два дебютні види спорту – боча і велоперегони на хендбайку.

Боча

Збірна дебютуватиме у дещо екзотичному виді спорту - боча. Це гра з набором різнокольорових м’ячів, яка представлена лише на Паралімпіаді. Боча - дуже непростий вид спорту. Там змагаються спортсмени з найважчими ураженнями та наслідками дитячого церебрального паралічу. Великі сподівання покладаються на виступ Наталії Коненко.

Велоперегони на хендбайку

Павло Баль – 38 річний атлет зі Львівської області. І він також здобув дебютну для паралімпійської збірної ліцензію у такому виді спорту, як велоперегони на хендбайку. Він єдиний представник України в цьому виді спорту. А сам хендбайк – це триколісний велосипед, який запускається в хід руками і, до речі, здатен розігнатись до 40 км на годину.