Гетманцев, тютюнові ларьки та магія цифр

Гетманцев, тютюнові ларьки та магія цифр

В Україні знову чергове “свято” від Гетманцева та “свідків піднятих тарифів”! Після закриття «сірих» заводів у 2024 році зросли «білі продажі», усіх тютюнових продавців виведено на чисту воду. Залишилося лише ларьки з цигарками примусити працювати з касовими апаратами! І все! Буде нам щастя обпетраного гусака.

Ну і де ваші вигуки “ура”? Чому не славимо геній філософа податків?

Мабуть тому, що, як кажуть класики, є кілька “чепушинок”...

Ларьки платять 70% готівкою дистрибьютору, зокрема - такому як Тедіс. Тедіс їх і заохочує до цього. Коли дистрибьютор заробляє 30% (20% на ПДВ а 10% на обналі), то 1% - не великі гроші для успіху схематозу. Еге ж?

Про 1% знижки при оплаті готівкою дистрибютору - це відкрита інформація від працівників ринку. Це навіть ніхто не приховує.

Не кажуть лише про те, що купують цигарки за готівку від найбільшого на ринку дистрибьютора, який, як пишуть розслідувачі, пов'язаний з росією.

Тому коли ви чуєте від Гетманцева чи інших нардепів та їх обслуги про злісних “податкових ухилянтів - тютюнових ларьочників”, то майте на увазі, шо вам нахабно брешуть. Насправді вони прикривають велику акулу, яка отримує неоподатковані надприбутки.

Оглядачі ринку стверджують, що Тедіс (Кауфман) лише за перші 7 місяців 2024 року заробив 30% з тих 30 млрд. грн., які кешем заплатили ларьки за сигарети! Це 10 млрд грн.!

ЦИФРИ І ЦИГАРКИ

Хочете пруфів? Якщо маєте час та надхнення - то погляньте на цю містерію з цифр та цигарок:

Нещодавно телеграм-канал «Ціна держави» виклав статистику виторгу тютюнової продукції через РРО у 2023 – 2024 роках. 

Беремо ці дані в табличному вигляді для порівняння за 7 місяців 2023-2024 року:

Бачимо, що у період січень – липень 2023 року, офіційний обсяг реалізації тютюнової продукції в грошовому еквіваленті був на 3,460 млрд. гривень більше, ніж в 2024 році.

Таке падіння обсягу продажів є дуже дивним, адже середня ціна реалізації однієї пачки тютюнових виробів виросла на 24% за рік.

Умовно, якщо середня пачка цигарок в 2023 році коштувала курцю 75 гривень, то за 7 місяців 2024 року середня ціна вже склала 93 гривні.

А далі починається суцільна містика. Ви знали, що в нас кожен четвертий кинув палити цигарки цього року?

Офіційні продажі впали на 24% в кількісному еквіваленті, або на 4,338 млрд. штук тютюнових виробів, при цьому найбільше падіння рік до року ми бачимо за період Травень-Липень.

Тож кожний четвертий курець в Україні перестав палити саме за 7 місяців 2024 року. Це ж сенсанція світового рівня! Потрібно маштабувати український досвід!

Але щось мені здається, що тут йдеться не про тренди ЗСЖу (здоровий спосіб життя)...

Що ж насправді відбулося з виробництвом тютюнової продукції? Беремо для порівняння дані про сплачене акцизне зобов’язання в грошовому еквіваленті за 7 місяців 2023 та 2024 років:

Держава за 7 місяців 2024 року отримала на 5,168 млрд. гривень більше акцизними платежами, в порівнянні з таким самим періодом в 2023 році. Поки все логічно, виріс акциз, виросли платежі.

Грошовий еквівалент сплати акцизного податку можна перевести в обсяги виробництва, використовуючи величину мінімального акцизного зобов’язання на 1000 штук тютюнових виробів (є така формула у фахівців ринку):

За цими даними ми бачимо, що обсяги виробництва почали зростати в Червені-Липні 2024 року, в порівнянні з цим періодом в 2023 році.

Ось тут взагалі наочно все видно.

Вловили невідповідність? Ні? Так я поясню - ми маємо ситуацію, де офіційні продажі падали в кількісному вираженні на 24%, основне падіння відбувається саме в Червні-Липні 2024 року.

При цьому виробництво в кількісному еквіваленті (офіційно сплачений акциз) – навпаки виросло (!) саме в Червні-Липні 2024 року.

ХТО ОТРИМУЄ ВИГОДУ?

Питання в студію:

1) Куди подівся кожен 4й курець легального ринку?

2) Куди поділись 25-30% нелегального «тіньового» ринку? Адже на офіційні продажі через РРО боротьба з тінню поки що вплинула лише негативно.

3) Куди ділись приблизно 3 млрд. цигарок, а це 12 мільярдів гривень з офіційних продаж лише за 6 місяців?

4) З якою метою збільшене виробництво в Червні-Липні 2024 року? Куди подівся цей величезний надлишок готової продукції?

Тільки не розповідайте мені про те, що він лежить на складах. Бо це “бул шіт”. Кожен, хто в темі тютюнового ринку скаже, що всі ці цигарки продані за готівку, а ПДВ перекочувало на інші ринки експорту чи імпорту зерна, техніки та усього іншого...

Можливо ми випадково знайшли нову «чорну схему» з об’ємом 30 мільярдів гривень в рік?

В 2023 році 20% продажів йшли «поза касу», тоді коли зараз, особливо з Квітня 2024 року - % неофіційних продажів просто зашкалює, і почав становити 70+%. Загалом це мінімум тих самих 30 млрд гривень в готівці...

А тепер ще трохи перцю. Згідно інформації розслідувачів, 70% усієї продукції, яку продає, наприклад, дистрибьютор тютюновіих вироби "Тедіс" йде через ларьки за готівку. То може проблема не в ларьках, а в операторах ринку, в таких дистрибьютерах та їх лобістах?

Додамо трохи конспірології. Загалом, тютюновий ринок генерить понад 3 млрд грн. щомісяця в готівці. Це 20% ПДВ, яке пішло на інші ринки. А ще - це 10% при обналі безготівки на готівку - це ще 300 млн. грн. Щомісяця ця схема приводить до чистого прибутку майже 1 млрд грн. Погодьтеся, який смачний шматок..

Хто той великий гравець на ринку, який почав скуповувати менші? Ці фірми йому потрібні, щоб запрацював схематоз з виведення безготівки в готівку, щоб красти ПДВ. Питання: чому мовчить Податкова? Чому мовчить БЕБ?

І я нізащо не повірю, що філософ податків Гетманцев та його колега зам. Податкової Сокур не знають про існування цієї схеми. Це ж вам не якихось гусей-ФОПів общипувати, а комбайном капусту скирдувати... Ви, шановні, в темі? Чи в долі?