"Паляниця" для російських літаків: чим небезпечна така дрон-ракета

В українській оборонці з'явився новий вид безпілотників, здатний завдавати ударів по віддаленим об'єктам супротивника.

United24

Президент України Володимир Зеленський розповів про новітню розробку українського ВПК - далекобійну ракету-дрон "Паляниця", яка велася близько півтора року. Міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишин пізніше уточнив, що йдеться про «повністю новий клас зброї» - rocket drones.

Дістає на 1000 кілометрів

"За два з половиною роки повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш 33 тисяч КАБів. Зупинити атаки на наші міста можна ударами по носіях цього озброєння - російських літаках на військових аеродромах", - сказав глава держави.

Але союзники не дозволяють використовувати для цього своє озброєння. Тому Україна запустила грантову програму для приватних ракетних проєктів, інвестувала у державні конструкторські бюро та провела дерегуляцію для стимуляції цієї галузі, і "Паляниця" - це перший результат таких зусиль.

"Паляниця" запускатиметься з наземної платформи. Двигун – турбореактивний. Вартість ракети-дрону набагато нижча за аналоги, і робота для здешевлення та збільшення виробництва триває. Володимир Зеленський повідомив, що 24 серпня українські військові вперше вдарили по армії РФ новою зброєю – ракетою-дроном "Паляниця".

За даними відкритих джерел, завдяки турбореактивному двоконтурному двигуну цей керований боєприпас може подолати відстань до 1000 кілометрів, а його бойова частина може мати до 500 кілограмів. Для управління такою ракетою-дроном потрібний лише її зв'язок із супутником.

«Шахед» і близько не стоїть

Але головне питання у тому, з якою швидкістю літає цей дрон. Якщо звичайний гвинтовий дрон, наприклад, той же "Шахед", летить зі швидкістю 100-200 км/год, то реактивний апарат може летіти не менше 400-500 км/год або навіть 800-900 км/год. Це значно ускладнює збивання такого дрону зенітними гарматами та кулеметами. Фактично ворогові доведеться покладатися на дорогі зенітні ракети і досить дефіцитні зенітно-ракетні комплекси.

Ще одна важлива перевага реактивного дрона - це вирахуваний час до цілі. Досі росіянам вдавалося рятувати свої літаки від ударів на аеродромах саме тому, що між виявленням українських дронів та їх фактичним прильотом проходило 2-3 години. За цей час літаки просто встигали підняти у повітря.

Однак, коли йдеться про реактивний дрон із значно вищою швидкістю, час на реакцію у росіян може скоротитися до 45 або навіть до 20 хвилин. А цього вже може виявитися замало, щоб підняти літаки з аеродрому, на який ось-ось повинен прилетіти дрон.

Нарешті реактивний двигун значно потужніший за гвинтовий. Отже, такий дрон може бути меншого розміру, ніж звичайний, або за тих же розмірів і брати на борт більше вибухівки.