Полярники розповіли найцікавіші факти про український прапор на "Вернадському"

Чому стяг дарують на день народження, а пінгвіни обрали біля нього місце для виховання потомства.

facebook.com/AntarcticCenter

Поблизу станції українських полярників імені академіка Вернадського вже понад 28 років майорить синьо-жовтий стяг. Це означає, що Україна - одна з небагатьох антарктичних країн світу. З нагоди Дня Державного прапора полярники розповіли сім цікавих фактів про український символ в Антарктиці. Про це йдеться на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

6 лютого 1996 року британська станція “Фарадей” стала українською “Академік Вернадський”, а Юніон Джек на флагштоку змінили на український стяг. Але вперше український прапор тут підняли раніше - 17 грудня 1994 року. Тоді тривала підготовка до передачі станції, і перша група українських представників приїхала знайомитися з нею. В Антарктиці поширена практика підіймати прапор гостей на знак пошани до них.

Полярники розповідають, що біля “Вернадського” є два флагштоки з українськими стягами. Один розміщений біля головного входу до станції, а інший – на скелі поблизу метеомайданчика, де його підняли 1996-го. Під час перезмінки річних експедицій на “Вернадському” обов’язково відбувається церемонія зміни прапорів бейскомандерами.

Проте під час шквальних вітрів, злив та хуртовин полотнище прапора сильно розтріпується й не витримує цілий рік. Тому його постійно змінюють.

- Одним із подарунків на день народження на “Вернадському” є можливість підняти стяг на флагштоку на певний час, а потім забрати на пам’ять. На ньому розписується вся команда експедиції, а також проставляються печатки станції та УАЕ. До того ж наша “Ноосфера” – єдине дослідницьке судно, що працює в Антарктиці під українським прапором (інші – промислові), - йдеться у повідомленні полярників.

Також полярники зазначають, що лише в Антарктиці наш стяг має унікальних сусідів - кілька тисяч пінгвінів. Щороку навесні (це коли в Україні осінь) вони прибувають до “Вернадського” на шлюбний сезон й саме під синьо-жовтим створюють родини та народжують малечу.