Затримали 12 "чорних зброярів", які продавали трофейну зброю криміналітету

Злочинці вивозили боєприпаси та зброю із зони бойових дій під виглядом волонтерів.

t.me/SBUkr/12707

СБУ та Нацполіція затримали дві групи "чорних зброярів", які продавали трофейні арсенали криміналітету. Діяли злочинці у п'яти областях. Під час обшуку в них виявили десятки автоматів та пістолетів, десятки тисяч набоїв і майже 10 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Правоохоронці на Київщині, а також у Запорізькій, Львівській, Рівненській та Чернівецькій областях нейтралізували два злочинні угруповання торгівців зброєю. Серед вилученого у фігурантів - арсенал російських автоматів Калашникова, бойових гранат та понад 50 тис. набоїв різного калібру.

На території Київщини, Львівщини, Рівного та Буковини затримали одразу дев’ятьох учасників банди. Під виглядом волонтерів вони вивозили трофейні зразки озброєнь із місць колишніх боєзіткнень. Потім ремонтували та підфарбовували їх у підпільних майстернях, які облаштували в одному з гаражних кооперативів столиці. А потенційних покупців підшуковували через особисті зв’язки у кримінальних колах.

Для конспірації учасники угруповання відправляли замовлення поштою, а гроші за нього отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб. Так вони намагалися продати партію автоматів та пістолетів з набоями до них. Але співробітники СБУ завчасно викрили схему.

Крім того, у Львівській та Рівненській областях спіймали на гарячому організатора та двох учасників ще одного угруповання. Під час обшуку вдома у затриманих виявили партію автоматів і пістолетів з комплектуючими, десятки тисяч набоїв різного калібру та майже 10 млн гривень. За даними слідства, фігуранти підшукували своїх клієнтів через власні рекламні оголошення у даркнеті.

Наразі всіх затриманих повідомлено про підозру за ст. 263 Кримінального кодексу України ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами"). Зловмисникам загрожує від трьох до семи років позбавлення волі. А уся вилучена зброя та боєприпаси будуть передані на потреби ЗСУ.