Мінкульт України цікавлять пам'ятки української історії на Курщині

Наразі відомство очікує, коли безпекова ситуація дозволить там вивчити об'єкти культурної спадщини.

facebook.com/karandieiev

В.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що Україну цікавлять пам'ятками української історії, які знаходяться на території Курської області РФ. Наразі відомство очікує, коли безпекова ситуація дозволить вивчити об'єкти культурної спадщини на взятих під контроль землях Росії. Про це Ростислав Карандєєв сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

- Ці території наразі мають статус зони бойових дій, там немає можливості проводити жодних гуманітарних цивільних заходів. Ба більше, будемо розуміти, що це закордонна територія, це не територія України. Водночас у нас, звісно, є інтерес, він пов'язаний із пам'ятками української історії, які розміщуються на цих землях, де ще не так давно офіційно проживали українці. Тому наш такий інтерес, звісно, до цих територій є, - сказав міністр.

Як приклад очільник відомства навів маєток гетьмана Івани Мазепи в селі Іванівському Курської області РФ. Він є не лише пам'яткою архітектури, а й пам'яткою української історії.

- Нам дуже хотілося б, щоб цей об'єкт був відреставрований і відновлений. Як і якими силами це буде зроблено, і наскільки він надалі увійде до переліку закордонних об'єктів українського культурного інтересу, будемо бачити, спираючись на розвиток ситуації, - додав він.

На уточнювальне запитання, як можна реалізувати згаданий "інтерес України" до культурно-історичної сфери на цих територіях, Карандєєв заявив, що на сьогодні українські війська забезпечують дотримання там міжнародного гуманітарного права, а Мінкультури перебуває в постійному контакті зі Збройними силами.