Лептоспіроз атакує. Як захиститися від небезпечного захворювання

Що потрібно знати про це інфекційне захворювання, яким легко заразитися та важко вилікуватися.

vingudpss.gov.ua

“Після купання у водоймі 14-річна волинянка потрапила до реанімації з лептоспірозом”, “У Львові врятували 16-річного юнака з Вінницької області, який захворів після купання у Південному Бузі. За його життя билися майже місяць”, «На Хмельниччині від лептоспірозу померло двоє людей», - такі заголовки рясніють у ЗМІ останніми днями.

Головний біль, висока температура, біль у м'язах... Здавалося б, типові симптоми грипу або COVID-19, але вже через кілька днів шкіра людини починає жовтіти, зводить м'язи ніг та спини – так проявляється лептоспіроз, який загрожує серйозними ускладненнями. Ризик захворіти підвищується навесні та влітку, коли люди відпочивають біля водойм. А оскільки спека в Україні тримається на високій позначці, то купальний сезон українці ще не закривають.

Отже, слід говорити про спалах лептоспірозу чи поки що йдеться про поодинокі випадки зараження? Чим небезпечне захворювання, чому його легко сплутати з ГРЗ і як убезпечити себе?

Що таке лептоспіроз, чим він небезпечний

Лептоспіроз, або водяна (лугова, болотяна) лихоманка, – гостре інфекційне захворювання, спричинене збудником - бактерією Leptospira.

Інфекція потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин. Основне її джерело - гризуни (щури, миші, полівки), також заразитися можна від інших хворих тварин (свині, велика рогата худоба, собаки, їжаки, лисиці) через контакт з їх сечею чи укус.

Ризик зараження лептоспірозом зростає за наявності на тілі порізів, подряпин, ран. Також він може проникнути в організм людини через слизові оболонки очей, носа та рота.

Лептоспіроз небезпечний ускладненнями: захворювання може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту, міокардиту, перикардиту, енцефаліту і навіть загрожує летальним кінцем. З цієї причини дуже важливо якнайшвидше звернутися до лікаря.

І ложка меду в бочці дьогтю: від людини до людини захворювання не передається.

Шляхи зараження лептоспірозом

Симптоми захворювання

Клінічна картина захворювання має спільні риси з проявами інших захворювань, тому самостійно досить складно діагностувати у себе лептоспіроз.

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 7 до 14 днів (іноді від 2 до 30 днів). Для лептоспірозу характерний раптовий початок - озноб і загальна слабкість, що нагадує за симптомами ГРЗ-ГРВІ. Згодом підключаються симптоми, не характерні для застуди та грипу:

Без своєчасного лікування захворювання на лептоспіроз може призвести до тяжких наслідків. Тому лікарі наполягають на своєчасній госпіталізації та лікуванні під наглядом медперсоналу.

Що робити, якщо захворів

Оскільки лептоспіроз прогресує швидко, лікувати його треба якнайшвидше. За перших ознак захворювання слід негайно звертатися за медичною допомогою! Лікування лептоспірозу передбачає обов'язкову госпіталізацію, це допоможе мінімізувати ризик розвитку ускладнень та дозволить провести всі необхідні дослідження.

“На щастя, сьогодні ми не маємо спалаху лептоспірозу, лише поодинокі випадки захворювання”, - пояснила Коротко про Наталія Іванченко Тимко, генеральний директор Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За її словами, у групі ризику – рибалки, люди, які погано миють руки, працюють із каналізаційними спорудами, військові, ДСНС, сільськогосподарські працівники, ветеринари.

«Важливо розуміти, що лептоспіроз – смертельно небезпечна хвороба. Тому успішність лікування багато в чому залежить від того, наскільки швидко людина звернулася за медичною допомогою”, - наголосила Наталія Тимко.

Лептоспіроз лікують антибіотиками за призначенням лікаря.

Що робити, щоби не заразитися

Оскільки зараження лептоспірозом найчастіше відбувається в закритих мілководних водоймах з рясною рослинністю - купайтеся в спеціально відведених місцях. На польових роботах, рибалці та догляді за худобою дотримуйтесь правил особистої гігієни та користуйтеся засобами захисту.

До речі

Скільки живуть лептоспіри

Чого бояться бактерії