Запорізька АЕС знову опинилася під загрозою блекауту, - "Енергоатом"

Війська РФ продовжують обстрілювати об'єкт.

facebook.com/Fakty.ICTV

Запорізька атомна станція, яка тимчасово окупована росіянами, опинилася на межі повного знеструмлення через пошкодження лінії електропередач у результаті російських обстрілів. Про це йдеться у заяві "Енергоатому".

- 22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії ПЛ-330кВ «Запорізька ТЕС – Феросплавна», через яку тимчасово окупована Запорізька АЕС отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб, - повідомили у відомстві.

Як зазначили в "Енергоатомі", на цей момент ЗАЕС з'єднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередач ПЛ-750кВ "Дніпровська". Фахівці вважають, що у разі пошкодження цієї лінії виникне критична ситуація через втрату зовнішнього живлення помп, які охолоджують активні зони реакторів та басейни витримки палива на ЗАЕС.

- Під «управлінням» російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації. До нещодавної пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції. Адже відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції, - зазначено в повідомленні.

У пресслужбі "Укренерго" підтвердили, що внаслідок російських обстрілів було пошкоджено одну з ліній електропередачі, які живлять Запорізьку атомну електростанцію. В результаті – надійність живлення ЗАЕС знижена. У компанії зазначили, що енергетики чекають дозволу військовослужбовців на проведення ремонтних робіт.