У Німеччині відновили храм, в якому присягав Гітлер

Відкриття церкви супроводжувалося протестами активістів.

facebook.com/Bundespraesident.Steinmeier

У Потсдамі, столиці федеральної землі Бранденбург, відбулося відкриття частково відновленої Гарнізонної церкви. У цій будівлі в 1933 році, під час так званого "Дня Потсдама", Адольф Гітлер склав присягу як рейхсканцлер, пише DW.

Церква була зруйнована вогнем у 1945 році та пізніше знесена в період існування НДР. Після об'єднання Німеччини було ухвалено рішення відновити барокову дзвіницю, щоб повернути історичний вигляд цієї частини Потсдама. Проте часткове відновлення храму XVIII століття викликало протести, як і церемонія відкриття 22 серпня 2024 року. На церемонії виступив президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier), який взяв на себе шефство над проєктом.

- Не замовчувати минуле, не залишати осторонь те, що може бути неприємним. Відновлена ​​дзвіниця нагадує нам необхідність пам'ятати, проводити відмінності та ніколи нічого не забувати. Відсутність цього місця не полегшила критичне осмислення історії. Але сьогодні ми ставимо собі важливі питання, продовжуємо пам'ятати про темні сторінки минулого і робимо їх видимими, щоби навчатися на них, - заявив Штайнмайєр.