Від хабарів – до наркотиків. За що карають військкомів

У кримінальних справах фігурують гроші, а не порушення прав людей.

t.me/pgo_gov_ua/25523

Соцмережами блукає мем: “Якщо потрусити всіх військкомів, можна купити в США атомний авіаносець”. Після мільйона доларів, які вилучили лише у двох керівників ТЦК та СП - Бориспільського і Бучанського на Київщині, жарт не здається таким вже фантастичним. За останнім повідомленням ДБР, після 24 лютого 2022 року правоохоронці відкрили 408 кримінальних проваджень, пов'язаних із роботою територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки. За що військкомів притягають до відповідальності, досліджувала журналістка Коротко про.

Незаконне збагачення

На колишнього очільника ТЦК та СП Одеської області Євгена Борисова чекає не один, а кілька процесів. Навесні до суду скерували обвинувальний акт щодо незаконного збагачення на понад 150 мільйонів гривень. Влітку було завершене слідство ще по низці статей, серед яких ухилення від служби для відпочинку за кордоном і використання підробних документів. А ще триває розслідування щодо легалізації незаконних доходів.

Борисов став символом корупції, що розквітла під час мобілізації. За півтора року війни військком “заробив” на віллу за понад 4 мільйони євро для тещі в Іспанії, на офіс вартістю 737 тисяч євро там же для дружини, на престижні іномарки та купу іншого добра. Після його затримання Володимир Зеленський розпорядився звільнити всіх обласних військкомів і анонсував масові перевірки в терцентрах комплектування. У жовтні 2023 року ДБР повідомило про 260 кримінальних проваджень.

Зокрема, в серпні цього року до суду передали справу щодо незаконного збагачення посадовця Приморського ТЦК та СП в Одесі. Маніпулюючи системою «Оберіг», спритник зробив непридатними до служби 138 військовозобов’язаних, на чому заробив, за версією слідства, не менше мільйона доларів.

Маємо зауважити, що підозра у незаконному збагачення, як правило, йде в комплекті з іншими статтями Кримінального кодексу – "використання підробних документів", "втручання в електронну систему" тощо. Або замість "незаконного збагачення" висуваються "обвинувачення у хабарях".

Неправомірна вигода, перешкоджання діяльності ЗСУ

Щодо статті 368-ї ККУ – «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою», то до військкомів, спійманих на корупції, застосовується, як правило, 3-я частина, де верхня межа покарання становить 10 років позбавлення волі, а нижня – 3 роки. Останнім часом така підозра доповнюється ч. 1 ст. 114-1 - «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ» (від 5 до 8 років).

- Це логічно, адже своїми діями військкоми фактично зривають мобілізацію. Крім того, є розрахунок, що при призначенні покарання за сукупністю правопорушень суд не буде орієнтуватися на нижню межу, - зазначає адвокат Ігор Мішулін.

Саме ці дві статті фігурують у підозрах, пред’явлених Бориспільському та Бучанському військкомам. Примітно також, що суд обох взяв під арешт без права на заставу, яка зазвичай застосовується при корупційних злочинах.

- Очевидно, з огляду на те, що, перебуваючи на волі, підозрювані можуть використовувати свої зв’язки і тиснути на свідків, - відмічає юрист. – Втім, апеляційний суд може ще призначити заставу.

Безальтернативно на початку серпня був відправлений під варту екскерівник Рівненського терцентру комплектування Сергій Луцюк, який теж проходить по статті 114-1. Це четверта висунута йому підозра. Вперше офіцер був затриманий за інші “подвиги”.

Перевищення повноважень

Вперше Сергія Луцюка затримали в липні 2023 року за знущання над людиною. Військовий, який працював водієм, збирався поскаржитися на керівників Рівненського обласного та районного центрів комплектування. От вони і вирішили провести “виховну годину”. Луцюк особисто лупив підлеглого битою, а районний військком знімав це на відео. Наприкінці водія поставили навколішки і змусили просити вибачення.

Скандальне відео опинилося в розпорядженні ДБР. При обшуку у обласного військкома знайшли мобільний телефон, який він забрав у потерпілого. Згодом до підозр у перевищенні службових повноважень та поборах додалося обвинувачення у незаконних доходах. Під час розслідування з'ясувалося, що ексвійськком має нерухомості на десятки мільйонів гривень.

Зараз перша справа Луцюка знаходиться в суді. Як і справа його поплічника Віталія Козачука. Після скандалу з битою у керівника районного ТЦК знайшли пакетики з білою речовиною та знаряддя для вживання наркотиків. “Аби приховати свою злочинну діяльність, у розмовах та повідомленнях зловмисники використовували піратський сленг, наркотики називаючи «білою міткою», а один одного – за вигаданими кличками”, - повідомили у вересні 2023 року в ДБР.

Сприяння у переправленні ухилянтів через кордон

Нестандартне звинувачення восени минулого року було пред’явлене одному з керівників ТЦК у Харкові - сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів, плюс стаття про службове підроблення. Офіцер зробив цілий комплект дублікатів офіційних печаток, якими маркував фіктивні документи про визнання непридатності до служби та виключення з військового обліку. Також оформлювали всі необхідні папери для виїзду за кордон. Діяв, звісно, не сам – заручився підтримкою голови місцевої ВЛК.

“На “клієнтів” не чекали, сидячи в кабінетах, а активно розшукували. Для цього залучали третіх осіб, які знаходили потенційних втікачів та симулянтів”, - розповів у фейсбуці начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов. Він же повідав, що з усіма тими печатками підозрюваного "виколупували" з підвалу терцентру, де він намагався сховатися від поліції та СБУ.

Сьогодні ця справа теж уже має бути в суді, який повинен обирати покарання в межах від 7 до 9 років позбавлення волі. Утім... Але про це трохи пізніше.

Силове затримання

У середині серпня Верховинський районний суд визнав начальника мобілізаційного відділення ТЦК та СП винним у перевищенні влади і службових повноважень. Ситуація досить буденна для наших днів, однак розв’язка становить певний прецедент.

Двоє військкомів – майор та капітан - виїхали в село Ільків до чоловіка, який був затриманий нібито за незаконний перетин кордону. Йому запропонували сісти в авто і поїхати до терцентру для перевірки облікових даних. Хлопець відмовився, спробував тікати. Його повалили на землю і силоміць затягли в машину. Подія була зафіксована на відео.

Івано-Франківська спеціалізована прокуратура передала до суду матеріали щодо адміністративної відповідальності військових за застосування насильства. Суд наклав на обох штраф у 17 000 гривен.

- Ми не знаємо, як потерпілий писав заяву, але його скаргу можна було розглядати і за кримінальною статтею про незаконне позбавлення волі, - зазначає адвокат Ігор Мішулін. – Працівники ТЦК та СП не мають права на адміністративне затримання, але часто порушують цю вимогу, залишаючись безкарними. Уже добре, що на такі випадки хоч якось почали звертати увагу.

У квітні український омбудсмен Дмитро Лубінець розповів у інтерв’ю, "Суспільному", що в 2023 році мав понад тисячу звернень про порушення з боку працівників військкоматів, у нинішньому – понад три сотні. Зараз ця цифра, напевне, більша.

“Мене інформують, що відкрите дисциплінарне провадження, що на когось наклали адміністративне стягнення. Але я не бачу навіть у максимально ганебних випадках реального покарання", - резюмував Уповноважений з прав людини.

Всі справи, які відкриваються щодо ТЦК та СП, стосуються грошей і службових зловживань, підраховуються нанесені та відшкодовані збитки. Незаконні затримання, застосування сили, неправомірна мобілізація хворих і заброньованих поки не в тренді.

Що ж до покарань, то навіть у тих справах, які є, важко говорити про результативність.

Визнання провини і штраф

Шість офіцерів запасу замість мобілізації безперешкодно виїхали за кордон завдяки послугам одного з військових комісарів на Івано-Франківщині. Як повідомив у березні Zaxid.net, військком навіть не прийшов на суд – подав заяву про визнання вини. Підсумок – 2550 гривень штрафу. Справа слухалася за адміністративним протоколом.

На Кіровоградщині протягом 2022 – 2023 років було передано до суду чотири справи про хабарництво та зловживання з боку працівників ТЦК, пише “Гречка”. Із розглянутих трьох  справ уже винесені вироки. У кожному з випадків укладена угода про визнання вини і призначено штраф. Та й ішлося про дрібні, одноразові зловживання в сумах близько 4000 гривень.

Справи де фігурують солідні суми, як от у Борисполі та Бучі по 37 000 доларів за повний пакет документів, швидко не вирішуються. Там працюють досвідчені адвокати, звинувачені рано чи пізно виходять із СІЗО під заставу або домашній арешт, а потім включаються механізми затягування за принципом “або ішак здохне, або падишах помре”.

Відсутність жорстких вироків зменшує страх перед покаранням. І не тільки це.

Про радикальні зміни не йдеться

- Людина слабка. Уявіть, що вас поставили завідувати складом, де повно коштовних речей і ніяких ревізій. А ТЦК – саме така структура. Після руйнації військової юстиції до терцентру, як і до військової частини, не може вільно зайти навіть прокурор, туди не допускають адвокатів, коли відбуваються незаконні затримання, немає ніякого зовнішнього контролю, - каже адвокат Олег Леонтьєв, колишній військовий прокурор.

Експерт звертає увагу також на те, що щодо колишніх військкомів не зроблена навіть спроба перешкодити контакту між носієм корупції і зацікавлених у ній.

- Щоб перешкодити потенційним домовленостям між громадянами та чиновником, створили прозорі центри надання адміністративних послуг. У ТЦК такі домовленості відбуваються в закритих приміщеннях напряму.

Про реформу ТЦК та СП кажуть вже кілька років. Вона ніби й відбувається, але всередині самого відомства, не міняючи його суті.

- Зміна одних людей на інших нічого не вирішує у сталій системі, - вважає Олег Леонтьев. – Терцентри потрібно ліквідувати. Набирати бійців повинні командири військових частин, для оформлення документів доцільно створити структури на зразок ЦНАП. А якщо хтось переживає, що нікому буде ловити хлопців на вулицях, то такі рейди можуть організовувати військові адміністрації.

Подібної думки дотримуються чимало юристів, та й військові також ратують за право відкривати свій рекрутинг. Але поки про радикальні зміни не йдеться.