Факт. Імміграційний адвокат Альона Шевцова розповіла про американську програму Uniting for Ukraine

Uniting for Ukraine на сьогоднішній день основна програма, за якою громадяни України виїжджають до США та завдяки якій отримують аналог тимчасового захисту у Європі.

Сполучені Штати Америки (США) продовжують приймати українців та надавати їм захист за програмою Uniting for Ukraine (U4U). Про особливості цієї програми розповіла імміграційний адвокат Альона Шевцова, яка багато років працює у США.

«Uniting for Ukraine на сьогоднішній день основна програма, за якою громадяни України виїжджають до США і завдяки якій отримують аналог тимчасового захисту в Європі та роботу в Америці на строк до двох років. Ті українці, які приїхали до США вже понад два тому, з лютого 2024 року подають заяви до міграційних служб США на продовження гуманітарного пароля. Проблем із продовженням і відмов немає, якщо заявник не мав порушень та документи в порядку», - каже Альона Шевцова, додаючи, що таким заявникам дають нові гуманітарні паролі терміном до двох років.

Також експерт нагадує, що для українців, які перебувають у цій країні під гуманітарним паролем, сімейна імміграція є реальним варіантом залишитись у цій країні надовго, якщо у вас є близький родич, який є громадянином США або є власником зеленої карти.

«Законодавча система США розглядає два типи сімейних шляхів. У першому випадку це коли ваш близький родич громадянин США. Це може бути чоловік/дружина, батьки чи повнолітні діти. У другому випадку це можуть бути родинні зв'язки сім'ї через громадян США, коли, наприклад, ваш син або брат (не громадянин США) одружився з громадянкою США і через цю родинну спорідненість можна отримати Family Preference. Проте, процедура займає більше часу, але задоволена популярністю серед українців, у яких багато таких родинних зв'язків», - зазначає Альона Шевцова.

Адвокат також нагадує, що Офіс у справах біженців США гарантує українцям соціальну підтримку: допомогу у працевлаштуванні, курси англійської мови, імміграційні документи та допомогу за федеральною програмою Matching Grant. Звернутися до цієї установи можна як самостійно, так і за допомогою адвоката.

Однак, дозвіл на роботу в США не надається автоматично разом із правом на в'їзд і його необхідно отримувати окремо. Заява на отримання дозволу проста у заповненні, але вартість документа становить трохи більше 400 доларів США, а термін очікування зазвичай від шести місяців.

Також адвокат радить грамотно вести фінансові питання у США від відкриття банківського рахунку до податкових платежів. Рахунок без проблем можна відкрити у банку, наприклад, Bank of America чи Українській федеральній кредитній спілкі, в якій українці можуть отримати ще й кредит під низькі відсотки на свою справу.

З усіх питань пов'язаних із переїздом до США, програмами, роботою та банківськими рахунками можна звертатися до імміграційного адвоката.