Рада на початку вересня розгляне заборону мобілізації чоловіків 18-25 років

Верховна Рада на початку вересня розгляне законопроєкт №11379-д про заборону мобілізації 18-25 річних.

Верховна Рада на початку вересня розгляне законопроєкт №11379-д про заборону мобілізації 18-25 річних, яка стала можливою через законодавчу колізію. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність").

- Щойно поставив це питання на засіданні Ради. Бо важливо дотиснути це. Я отримав сотні повідомлень! Це реально велика проблема. На що Стефанчук заявив, що законопроєкт буде розглянуто на початку вересня, на першому засіданні! Є перший результат. Друзі, дотиснемо! Перше засідання має відбутися за Конституцією 3 вересня. Окремо звернувся до Стефанчука, щоб було проінформовано про намір голосування за цей законопроєкт Міноборони, щоб ВЖЕ ЗАРАЗ припинилась ця мобілізація 18-25 річних! - написав Гончаренко.

Законопроєкт має виправити законодавчу колізію, яка виникла після прийняття нового закону про мобілізацію. Ним, зокрема, скасували категорію обмежено придатних і строкову службу. Закон дозволяє мобілізувати чоловіків до 25 років, які пройшли строкову службу в мирний час; закінчили вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру й отримали певну військово-облікову спеціальність; мали статус обмежено придатного до строкової служби в мирний час і придатними у воєнний. В інших випадках мобілізація до 25 років можлива за власним бажанням.

5 серпня після двох місяців дискусій оборонний комітет рекомендував парламенту ухвалити компроміс на базі трьох законопроєктів про заборону мобілізувати колишніх обмежено придатних хлопців до 25 років і про звільнення зі служби вже мобілізованих із цієї категорії.