Як отримати грант на навчання, кому і скільки дадуть грошей і чи потрібно їх повертати

Експериментальна програма Міністерства освіти і науки України працюватиме за принципом «гроші ходять за студентом».

misto.vn.ua

В Україні завершилася вступна кампанія до вишів. Із цього року Міністерство освіти і науки України впроваджує нову модель фінансової допомоги для студентів-контрактників – державний грант. Відповідаємо на всі питання щодо цієї інновації у вищій освіті. Головне – ще є час до початку жовтня, щоб подати заяви та покрити частину вартості навчання.

Що таке цей «державний грант» і навіщо він потрібний?

Як вже було сказано, це фіндопомога для студентів, які обрали платну форму навчання (контракт). Державний грант покриває частину вартості навчання протягом усієї освітньої програми (4 роки бакалаврату/6 років медичної магістратури).

Державний грант – це державне фінансування, але не держзамовлення, а власного вибору студента. Студент сам вирішує, де і на кого навчатися, сам формує набір своїх компетенцій – і отримує допомогу, оскільки ще на НМТ показав свої добрі знання та навички. Цими цільовими грошима держава стимулює абітурієнтів та студентів отримувати затребувані у суспільстві спеціальності, а не лише віддавати данину моді чи престижу професії.

Хто може одержати цей грант?

Ті, хто вступає на бакалавра після школи або коледжу (або на магістра медичного, ветеринарного, фармацевтичного спрямування). При цьому абітурієнт здав НМТ і з двох предметів набрав щонайменше 150 балів (грант першого рівня) або 170 балів (грант другого рівня). Також обов'язковою умовою є вступ лише на денну або дуальну контрактну форму навчання.

Який розмір державного гранту?

Грант 1-го рівня (результат НМТ від 150 балів з будь-яких двох предметів) – 15 000 грн, грант 2-го рівня (результат НМТ від 170 балів з будь-яких двох предметів) – 25 000 грн.

Розмір гранту також залежить від спеціальності студента. Ті, хто обрали одну з популярних освітніх програм, зможуть претендувати лише на грант другого рівня (25 000 грн). До таких спеціальностей відносяться:

Це спеціальності підвищеного попиту. І для того, щоб отримати грант (25 000 грн), абітурієнт має набрати не менше ніж 170 балів з кожного з двох предметів НМТ.

Інші гранти можуть множитися на коефіцієнти спеціальностей.

Що за «коефіцієнт спеціальності»?

Щоб розрахувати розмір допомоги на перший рік навчання, розмір базового гранту множать на коефіцієнт спеціальності. Для більшості спеціальностей коефіцієнт – 1, тобто розмір гранту буде 15 000 або 25 000 грн.

Коефіцієнт 1,3 отримали такі освітні програми:

Тобто: грант першого рівня становитиме 19 500 грн, грант другого рівня – 32 500 грн.

Найбільші гранти отримають ті, хто поступить на спеціальності, що мають коефіцієнт 1,5:

Тобто грант першого рівня – 22 500 грн, грант другого рівня – 37 500 грн.

Пояснюється просто: все, що пов'язане зі стратегічно важливими для держави спеціальностями, матиме найбільшу підтримку від неї. Підтримуватимуться не стільки правознавці та маркетологи, скільки медики, будівельники, інженери, викладачі, архітектори.

Як подаватись на державний грант?

Чи можна витратити грантові кошти на щось інше?

Кошти, одержані у формі гранту, можуть бути використані виключно для оплати навчання у вищому навчальному закладі. Використовувати їх з іншою метою або перевести в готівку неможливо. Гроші з грантового рахунку не можна знімати, рахунок не можна поповнювати самостійно та переказувати гроші на сторонні рахунки (крім рахунків ВНЗ).

Заплатити за навчання необхідно не пізніше як через 2 місяці після надходження грошей на грантовий рахунок студента. Якщо на рахунку залишаться невикористані гроші, вони повернуться до держбюджету.

Щоб продовжити грант наступного року, доведеться знову подавати заяву через ЄДЕБО з 1 до 30 вересня відповідного року навчання. Грант підтверджується відразу на весь рік, виплачується двома платежами, які робить сам студент – з грантового рахунку на рахунок навчального закладу.

Потрібно повертати державний грант після закінчення навчання у виші?

Державний грант є безповоротною допомогою, тому додаткових зобов'язань, наприклад, повернення коштів або відпрацювань, він не передбачає.

І навіть якщо студент не завершив навчання на контракті, він не повинен повертати кошти, видані державою за грантовою системою. Їх просто припиняють виплачувати, як тільки студент офіційно відраховується із вишу.

Якщо студент змінив виш – грантова підтримка від держави припиняється?

Ні, студент має право змінювати виш, оскільки мета цього експериментального проєкту від Міносвіти України спрощено звучить так: «Гроші ходять за студентом». І якщо студент з якихось причин змінює ВНЗ (наприклад, після переїзду в інше місто чи область), то грантові гроші переходять разом з ним, якщо студент обирає ту саму спеціальність.

У всіх українських вишах діє ця програма державних грантів?

Зараз фінансову підтримку можуть отримати студенти 157 вузів України, які зачислені на перший курс і увійшли до пілотної програми МОН. Так, це переважна більшість вітчизняних вишів, їх список можна знайти тут.

Чи скасовують державні гранти держзамовлення у вишах?

У жодному разі. Гранти впроваджуються на додаток до державного замовлення. Держзамовлення призначене для забезпечення потреб суспільства у підготовці фахівців з вищою освітою, а гранти спрямовані на підтримку особистого вибору абітурієнтів, які показали середній та високий рівень здібностей до навчання за результатами НМТ/ЗНО.