Вчителі масово йдуть з професії. Через безгрошів’я, пригніченість, невдячність

Експерти кажуть, що резерв кадрів може бути вичерпаний вже найближчим часом.

momsimage.com

На початку серпня міністр освіти Оксен Лісовий заявив, що не варто очікувати на підвищення заробітної плати через складну ситуацію в держбюджеті. Тож у новий навчальний рік українські вчителі входять з роздумами, а хтось уже і прийняв рішення... 

З відгуків педпрацівників, з коментарів у соцмережах можна зробити висновок, що цьогоріч йде чи не найбільший відтік кадрів із ліцеїв та коледжів. Справа насамперед у буденному – в грошах, але не тільки. Журналістка Коротко про досліджувала, чому звільняються вчителі.

Щоб заробити 30 000 гривень, треба відмовитися від життя

У великих містах ситуація поки що більш-менш стабільна.

- Ми проблем зі звільненнями вчителів не маємо, навпаки, є вільні вакансії і шукаємо педагогів, бо мережа класів розширилася, - каже директор столичної гімназії №34 «Либідь» Алевтина Багінська.

Водночас загальну проблему вона не заперечує і розуміє її витоки.

- Визначити, скільки можеш заробити в школі, складно, бо заробіток є сукупністю складників. Для молодих вчителів все починається з окладу. При 18 годинах навантаження на тиждень це 7978 гривень. Далі додається за стаж, за престижність професії, за перевірку письмових робіт для вчителів української, англійської мови, а якщо математики, то не для всіх. Так можна розраховувати на 9600 гривень “чистими”. Згодьтеся, це не та зарплата, яка може конкурувати на ринку праці.

Вчителі вищої категорії отримують в середньому 13 000 гривень плюс трохи за класне керівництво, завідування кабінетами. Кожна додаткова копійчина віднімає щось від відпочинку та можливості пожити для себе і сім’ї.

- Теоретично в школі можна заробити і 30 000 гривень, - каже Алевтина Багінська. - Але для цього треба мати 32 години на тиждень, стаж 30 років, вищу категорію методиста, класне керівництво, перевірку зошитів, вести інклюзивні класи і багато чого іншого плюс робота у дві зміни, дистанційні уроки з 17.00 до 19.00.

Крім того, директор звертає увагу, що зараз у таких містах, як Київ, Дніпро чи Львів, потреба в педагогах частково перекривається за рахунок внутрішньо переміщених осіб. Але ж війна коли-небудь закінчиться.

- Переселенці захочуть повернутися туди, де залишилися їхні домівки. Отримати в Києві житло у вчителя немає жодних шансів. Щоб скористатися програмою “єОселя”, треба мати хоч якийсь стартовий капітал. Вони поїдуть... А от чи захочуть повертися до Києва чи Львова ті, хто виїхали за кордон і там знайшли собі іншу роботу, – це велике питання. Тим паче, що після війни всі школи перейдуть на очний формат, і вчителі, які зараз беруть з-за кордону дистанційні години в українських школах, втратять зв’язок з батьківщиною.

Ще одне нововведення нинішнього навчального року – це відмова фінансувати простій педагогів, які вимушено залишили Україну через війну. Відповідну постанову Кабінет міністрів видав 13 серпня.

У новий навчальний ідемо без англійської мови

Педагогічні традиції зазвичай дуже шанувалися у селах. Вибір професій там невеликий, вчителі виростали династіями, приходили до дітей молодими, а йшли зі школи геть посивілими. Зараз акценти змінюються. На заході «Вчителі майбутнього 2024», що проходив у липні у Львові, були названі такі цифри: за період 2018–2023 роки кількість учителів у містах зменшилася на 10,9 %, а в селах - на 22,8 %.

- Так, ця біда дісталася і нас. Хтось на пенсію поспішає вийти, хтось просто шукає більших грошей, - каже Михайло Гриневич, директор Лютинської гімназіі, що на Рівненщині. – У фейсбуці дивлюся у фахових групах – всюди в глибинці бракує вчителів англійської мови, а вже й математики. Так без англійської в новий рік і зайдемо. З інших вчителів хтось пише, що планує працювати останній рік, хтось каже, що вже хоче звільнятися, бо вижити неможливо. Що казати, коли мій син – історик за фахом - пішов зі школи. Зараз він у ЗСУ, але після війни в школу точно не повернеться.

Вчителі розповідають, що “голий” оклад на периферії – це фактично норма. Годин не вистачає, бо мало дітей, доплати за престижність професії не рятують. За законом можна не більше 30% від ставки і не менше 5%. При максимумі – це близько 1500 гривень, а деякі місцеві громади нараховують по мінімуму.

- У мене секретарка була на мінімалці. Звільнилася – пішла на касу побутовою хімією торгувати. Наші вчительки до неї приходять, а вона розповідає, що має на місяць 18 000 гривень, в гірші часи – 16 000. І хоч стій, хоч плач. Запровадили сертифікацію вчителів, а що з тої сертифікації, коли дає всього 20% до окладу? Школи рятувати треба, бо не знаю, що далі буде, де шукатимемо кадри. Молодь до шкіл не йде. Я вже на пенсії, а був би молодий, сам би не пішов, - заключає Михайло Гриневич.

Виконуй і прилаштовуйся

У соцмережах пишуть, що вчителі розбігаються по приватних закладах: математики – менеджерами по торгових компаніях, інформатики – по ІТ-фірмах, мовники – по видавництвах чи масмедіа. Дехто не гребує і касирами в супермаркетах. Нервів витрачається не більше, ніж на уроках, а зарплата вдвічі більша. Наймодніший тренд – це репетиторство, тим паче, що сьогодні його можна оформити офіційно, відкривши свій ФОП.

- Я вже півтора року працюю сам на себе, два моїх однокурсники відкрили ФОП цього літа, - розповідає Борис Максименко, вчитель хімії та біології. – Раніше випускники вузів трималися за школи з розрахунку на пільгову пенсію, але необхідний стаж весь час підвищують, та й уряд втовкмачує, щоб на державу не розраховували, а накопичували на старість самі. Та й багато інших причин відвертає від школи. Щиро кажу: якби там підлогу золотом почали посипати, не повернувся б.

Наш співрозмовник пригадує, як розмовляв нещодавно з молодим учителем - "червонодипломником".

- Хлопець - трохи романтик, трохи прагматик – вважав, що чоловікові у педагогіці легко зробити кар’єру. Особливо, коли є розум і якісь новаторські пориви. Батьки влаштували в престижний ліцей, він там щось своє почав прокачувати, а у відповідь: тихо сиди, виконуй, прилаштовуйся. Он того учня тільки на легкі завдання викликай до дошки, бо його тато - наш спонсор, того краще зовсім не чіпай, бо його мама потім істерики закатує, а он той - спортсмен і так далі. До репетитора вимоги інші – саме вчити дітей, а не створювати їм зручну “камеру схову”, на яку зараз багато шкіл перетворилося. Це не я придумав, це так кажуть фахівці.

Звільняються ті, хто багато вклав

- Цього літа я найбільше дала консультацій педагогам з приводу звільнення з посади, - каже юрист та психолог Лілія Орел. – Минулого року таких активних звернень не було. На мою думку, це тому, що люди перебували в стані очікування. Багато окупованих територій звільнялися, люди поверталися, їм хотілося відновити якусь стабільність. Але - не сталося. Території продовжують обстрілювати, не кожен хоче залишатися в таких умовах. Зараз ставиться вимога, щоб навчання було офлайн, а це теж питання безпеки. Не кожен, хто освоїв дистанційку, хоче повертатися у шкільні стіни. Тим паче там, де небезпечно.

І це, підкреслює Лілія, на фоні зарплати, яка не може забезпечити базові основи життя і вимагає постійно шукати підробітку.

- Це неправда, що вчителі легко йдуть з професії. Легко йде молодь, яка більш схильна до змін. Мої основні клієнти – це педагоги віком 40+. Юридична консультація з такими переростає в психологічну, бо люди реально страждають через те, що зраджують своїй місії. Це ті вчителі, про яких кажуть “діагноз”, вони бачать крізь призму педагогіки все, навіть своє життя, і почасти не знають, що робити далі. Вони ідуть зі школи не тому, що хочуть, а тому що обставини змушують.

Психолог підкреслює ще один важливий момент:

- Зараз звільняються ті, хто багато вклав. У свою роботу А коли людина вкладається, вона природно очікує віддачі. І не тільки фінансової. Їй дуже важлива повага – щоб похвалили, дали грамоту, десь написали добрі слова, батьки щоб подякували. Але зараз цього дуже й дуже мало. Тривалий час до педагогів спостерігається споживацьке ставлення. Якщо ти вчитель – значить всім все винен. Сім’ї задають вимогливий тон. Можливо, це тому, що треба на когось вилити негатив. А вчитель охоплює дві активні верстви населення: діти – це майбутнє, їх батьки – сучасне.

На догоду “яжемамам”

Шеф-редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий згадує, як рік тому Південна Корея вибухнула протестами педагогів.

- Це сталося через самогубство вчительки, яку довели своїми скаргами “яжемами”. Тоді в країні була переглянута вся політика щодо вчителів, суттєво посилений їх захист. А що відбувається у нас? Якщо говорити коротко, то є "острівки", де нормальний директор або пощастило з керівником управління освіти. Там людське ставлення, нормальні стосунки, бажання матеріально і морально підтримати працівників. Але це острівки. На “материку” у вчителів переважає відчуття пригнобленості. І воно посилюється з кожним роком.

Експерт нагадає, що реформа поліції, судова реформа почалися з підвищення зарплат і престижу професії. В освітній сфері обрали інший шлях.

- Коли тодішній міністр Лілія Гриневич оголосила піар-проєкт НУШ (Нова українська школа. – Ред), реформи були спрямовані на те, щоб догодити “яжемамам”, - переконаний експерт. - Таким чином, вчителя перетворили на “вічну невістку”, яка завжди винна, навіть коли в хаті її нема. З 2016 року соціологічні дослідження свідчать, що рівень вмотивованості вчителів критично падає. Це як на кораблі, у днищі якого тріщина – хто може, той рятується.

Віктор Громовий звертає увагу, що раніше в школах була особлива категорія - дружини чиновників, заможних чоловіків, яким було байдуже до її зарплати, натомість вони пишалися, що вона вчить майбутнє покоління.

- Ця категорія теж іде зі школи. Тому що раніше такі жінки могли самореалізуватися через професію, а зараз це відчуття втрачене. Вчитель мов би затиснений у лещата. З одного боку, бемкають якось новою системою оцінювання, яка займає купу часу і нічого не дає, з другого - “яжемами” вимагають берегти і розважати дітей, з третього - постійні перевірки, сертифікації і так далі. І все це в умовах війни, коли тричі на день лунають тривоги і треба вести дітей у підвали, раз по раз перераховувати їх по головах і переживати, щоб нічого позаштатного не сталося.

Вчителям завжди бажали терплячості, нагадує Віктор Громовий. Але всьому є межа. Якщо кардинально не змінити політику щодо вчительської професії, резерви можуть бути вичерпані вже найближчими роками.