Російський військовий підірвав штаб з офіцерами "Шторм Z" і перейшов на бік України

У ГУР розкрили подробиці спецоперації.

t.me/DIUkraine

Внаслідок успішної операції проєкту "Хочу жить" та легіону "Свобода Росії" під кодовою назвою "Очерет" російський військовослужбовець, який служив пілотом FPV і відомий під позивним "Сільвер", підірвав штаб з офіцерами батальйону "Шторм Z" і перейшов на бік України. Про це повідомили у Головному управлінні розвідки.

За словами росіянина, рішення перейти на бік України було викликане систематичними воєнними та іншими злочинами, скоєними командуванням армії РФ, включаючи позасудові страти, побиття та вимагання в окупаційному підрозділі. На початку 2024 року "Сільвер" встановив контакт із легіоном "Свобода Росії" та погодився співпрацювати з українською стороною.

- У рамках взаємодії з російським військовослужбовцем Україна змогла отримати цінні розвідувальні дані про розташування, чисельність та наміри ворога на конкретному напрямі фронту, - йдеться у повідомленні.

Під час спецоперації "Очерет" "Сільвер" закинув гранати у вентиляційний отвір підвалу штабу батальйону "Шторм Z". Там були командир батальйону та інші офіцери. В результаті загинуло близько 15 людей.

- Там десь 15 людей було у підвалі. У цьому приміщенні була труба над ліжком, де спав комбат. Вона виходила на вулицю поруч із під'їздом, і ми вирішили в цю трубу вкинути гранату чи дві, щоб вони поряд із ними вибухнули, – розповів він.

Після виконання завдання "Сільвер" втік на територію, підконтрольну Україні, заздалегідь підготовленим маршрутом. Наразі він є рекрутом легіону "Свобода Росії" і продовжує боротьбу проти російського режиму. У ГУР нагадали, що російські військовослужбовці можуть скористатися державною програмою "Хочу жить", яка дозволяє добровільно здатися у полон українській стороні.