Жіноча дельта Ганни Гуцалюк. Хто контролює цінні активи Миколи Лагуна

Що відомо про столичну юристку, яка представляє інтереси Лагуна, його українських бізнесів та оффшорних структур в українських судах.

Допоки Україна шукає додаткові ресурси на покриття потреб армії задля відбиття агресії Росії, у Європейському союзі переховується колишній власник “Дельта-Банку” Микола Лагун. Згідно з даними судового реєстру та оцінками Фонду гарантування вкладів, він завинив державним структурам близько $1,2 млрд. Нині Лагун намагається уникнути цих боргів, ініціювавши процедуру особистого банкрутства. Утім, такі кошти навряд чи могли розчинитися у повітрі. Одним зі сховків, де національним правоохоронним органам та міжнародним розслідувачам варто було б пошукати активи Лагуна – це статки наближеної до нього київської адвокатки Ганни Гуцалюк, яка роками супроводжувала бізнес екс-банкіра та його справи.

Ганна Володимирівна Гуцалюк – непублічна столична юристка. Проте вона може відігравати одну із провідних ролей у переховуванні активів у справі про одне з найбільших банківських банкрутств в історії незалежної України, та й, цілком можливо, на просторах всієї Східної Європи. На відміну від Миколи Лагуна, а також всього топ-менеджменту “Дельта-Банку”, який проходить обвинуваченими та боржниками у справах щодо розкрадання багатомільярдних потоків, що їх фінустанова вивела на оффшорні юрисдикції, Гуцалюк та її юридична компанія у цих списках не фігурують. Натомість, вона регулярно представляє інтереси Лагуна, його українських бізнесів та оффшорних структур в українських судах.

Ще коли Ганні було 29, вона уже входила до правління страхової компанії “Дельта-Життя”, що належала Миколі Лагуну. Це було уже завершення першої хвилі фінансової кризи 2008 року, тож, цілком імовірно, юристка перебувала разом з Лагуном і під час зльоту його ключової фінансової установи – “Дельта Банку” – ще до цього часу, в 2006 – 2007 роках. В страховій компанії Гуцалюк працювала до 2012 року. Згодом вона також представляла інтереси оффшорного бізнесу родини Лагуна.

Наприклад, такий звʼязок можна прослідкувати через австрійську компанію OMS Immobilien GmbH, де до 2021 Гуцалюк співволоділа часткою разом з PE Investments Limited (Кіпр), компанією родини Лагуна. Це бізнес, що займається здачею в оренду нерухомості, і його активи становлять понад 3 млн євро. Компанія OMS Immobilien є зареєстрованим власником ділянки землі площею 1252 м2 за адресою Gadaunererstrasse 30, Bad Hofgastein, 5630 з 17 квітня 2007 року. Компанія купила землю у OMS Overseas Metal Service за 606800 євро. На ділянці розташовані дві великі будівлі, які, зважаючи на все, є житловими. За оцінкою експертів, вартість землі швидше за все значно зросла з моменту придбання OMS Immobilien.

Зараз OMS Immobilien володіє інша австрійська фірма – XASTERIA Holding, повʼязана із людиною на імʼя Андрій Парафійник. Така людина була раніше помічником депутата-регіонала Юрія Мірошниченка. До цього OMS Immobilien GmbH мала відношення до групи OMS Overseas Metal Service GmbH, яким володіли Ірина і Андрій Луньови (ймовірно, росіяни, які проживають в Іспанії). На сайті російського ТОВ “Русполимет” вказано, що Луньов є його афілійованою особою, зокрема, засновував німецьку трейдингову “дочку” компанії.

PE Investments Limited зараз є власником ТОВ “Агро Грін Менеджмент” (45151539), яку Гуцалюк заснувала минулого року разом із Денисом Тарасюком, колишнім начальником юридичного департаменту “Дельта Банку”. Йому раніше належав також перевалочний термінал в Чорноморську “Олір Ресорсиз”.

В такому ж тандемі вони з Гуцалюк заснували ТОВ “Бірайт Адвокасі” – адвокатську компанію, чиї юристи представляють Лагуна та його фірми у судових спорах в Україні. На Гуцалюк записано і низку інших аграрних компаній – ТОВ “Олл Грін” (44910517) та ТОВ “Агрієн” (45077686) - обидві через кіпрську Ecovel Limited. Також ця кіпрська компанія заснувала в Україні ТОВ “Рідс” (42879774). Інший аграрний досвід Гуцалюк має з ТОВ “Феррара-Агро” і “Феррара Груп” – це компанії батька її дитини Олександра Романовського. Цілком можливо, що аграрні активи – це по факту бізнес Лагуна, який переоформлений на Гуцалюк.

Утім, набагато більш прозорим є звʼязок Гуцалюк і Лагуна через “звичайні мирські цінності”. Завдяки любові екс-банкіра до “красивих” автомобільних номерів, ми знаємо про його пристрасть до комбінації 0050. В автопарку Лагуна було щонайменше 5 машин з такою комбінацією. За даними баз поліції, щонайменше два автомобілі з таким набором цифр в номері – обидва чорні Range Rover 2014 року – були послідовно зареєстровані спочатку за Лагуном, а потім за Ганною Гуцалюк. Також вони послідовно володіли іншим чорним автомобілем цієї ж марки, 2010 року, але уже з непримітним “прохідним” номером 4653. У розпорядженні Гуцалюк знаходились ще дві машини з “лагунівськими” номерами 0050 – Mercedes S 63 AMG та Volkswagen Multivan. Згідно з даними відкритих реєстрів, останній автомобіль записаний на неї досі.

Попри те, що навіть поглиблений пошук не дає великого обсягу результатів щодо активів, записаних на Гуцалюк особисто, цілком можливо, що низка активів можуть бути записані також на її родичів чи довірених осіб. Тож правоохоронним органам, а також розслідувальним підрозділам Фонду гарантування вкладів та Національного банку, що розшукують активи Лагуна і Дельта Банку, очевидно варто звернути особливу увагу на роботу і статки цієї пані.