Парламент підтримав закон щодо правового статусу іноземних добровольців

Дозволяється іноземцям та особам без громадянства, які захищають Україну, отримувати посвідки на тимчасове проживання.

Верховна Рада у вівторок, 20 серпня, підтримала в цілому законопроєкт щодо правового статусу іноземців та людей без громадянства, які воюють за Україну. Про це повідомляє народний депутат Олексій Гончаренко.

- Рада підтримала законопроєкт щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які беруть участь у захисті територіальної цілісності й недоторканності України (№ 9585). У ньому, зокрема, дозволяється іноземцям та особам без громадянства, які захищають Україну, отримувати посвідки на тимчасове проживання або іммігрувати, навіть якщо їхні документи прострочені; членам сімей військових пропонується надати право на тимчасове проживання, - написав Гончаренко.

Водночас громадяни РФ та Білорусі, які отримали українське громадянство у період з 24 лютого 2020 року, повинні будуть подати документи про відмову від іноземного громадянства протягом року після скасування воєнного стану. Люди, які набули громадянство України під час воєнного стану, матимуть право скласти відповідні іспити протягом двох років з дня припинення чи скасування воєнного стану. Розгляд заяв від громадян РФ про набуття громадянства припинять до спливу одного року з дня припинення або скасування воєнного стану.

Однак останній пункт містить певні винятки, зокрема він не стосується людей, які мають визначні заслуги перед Україною, проходять або проходили військову службу за контрактом в Україні, були залучені до захисту України у складі ТрО, їхнього подружжя та дітей, які мають законні підстави для набуття громадянства України.