Евакуація жителів Курської області в Україну зараз не проводиться, - нардеп Костенко

За його словами, росіяни продовжують мешкати у своїх будинках, де бойові дії не ведуться.

Укрінформ

Україна не проводить евакуацію росіян із території Курської області до України. Місцеві мешканці залишаються у своїх будинках, а якщо виїжджають – то без допомоги української сторони. Про це повідомив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки Роман Костенко в ефірі "Радіо Свобода".

- Якби, напевно, відбувалася якась евакуація, я про це знав би. Але зараз жодної евакуації не відбувається. Те, що я знаю – люди там мешкають і ті міста, населені пункти, які опинилися в тилу українських військ, там у принципі бойових дій немає. Там люди просто продовжують жити, – заявив нардеп.

За його словами, у населених пунктах, які перебувають під контролем ЗСУ, утримується порядок та забезпечуються всі необхідні умови для життя українською військовою комендатурою. Костенко наголосив, що наші військові дотримуються Женевських конвенцій, які передбачають відповідальність за окуповані території.

- Ось ми окупували ці території та тепер наше завдання відповідати за місцеве населення, яке там є щодо того, де люди переміщуються – можливо, є якісь переміщення, де люди самі без допомоги України виїжджають. Але скажемо так, щоб масово було організовано, я не чув, - наголосив він.

Як зазначив нардеп, місцеві жителі мають можливість евакуюватися на територію, яка підконтрольна РФ. Питання про пропуск стоїть лише за росіянами. Також він нагадав, що лінія фронту проходить не по всій території Курської області, що дає можливість переміщатися цивільним.

- Там є можливість у цивільних проїжджати. Там не суцільна лінія фронту. Тому є можливість, а росіяни вже пропускають, це вже росіяни можуть, як пропускати, так і знищувати ще на підході. Тому це вже зараз складно проконтролювати, бо йдуть бойові дії, і там, де точаться сутички – там точно не їздять цивільні; там, де немає бойових дій та є якісь польові дороги – там проконтролювати досить складно, – сказав Костенко.