До +37 *С. Як пережити тиждень спеки та про що потрібно знати людям із групи ризику

До Дня Незалежності (і після) в Україні буде дуже спекотно.

REUTERS

Серпень в Україні вирішив раптово порадувати мешканців не просто спекотними, а аномально спекотними днями. Втішає одне: до кінця місяця температура спаде до більш-менш комфортних показників. А поки що доведеться проявити стійкість і зустріти погодну аномалію у всеозброєнні.

Спекотно, дуже спекотно

Втім, спека вже панує по всій території України: починаючи з учорашнього дня рідко де вдень стовпчики термометрів показували нижче +30 градусів.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, у вівторок, 20 серпня, денна температура дістанеться показників у +35…+37 градусів на півночі, півдні та сході країни. Опадів там не очікується, максимум – невелика хмарність. Проте західні регіони заллють дощі, проте температура тут у середині дня все одно залишиться в межах +30…+32 градуси, тож бажаної свіжості, на жаль, не буде.

Середа, 21 серпня, особливо не відрізнятиметься від попереднього дня. Практично скрізь +35…+37 градусів вдень та +17…+20 – у нічний час доби. Західна частина країни також плаватиме під дощами при досить спекотній температурі в +30…+32 градуси.

У четвер, 22 серпня, довгоочікувані дощі прийдуть не лише до західних регіонів України, а й торкнуться північної та центральної частини країни, дотягнувшись до Запоріжжя. І якщо у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях та Луцьку температур повітря нарешті знизитися до комфортних +23…+27 вдень та +19…+17 вночі, то у Чернігові, Вінниці та Запоріжжі протистояння спеки та дощів тільки починається. Температура поки що залишиться в межах +31…+33 вдень та +19…+22 вночі.

Натомість у п'ятницю, 23 серпня, дощі припиняться, залишивши після себе не аномальні, а цілком прийнятні температури до +30 градусів. Щоправда, не скрізь: схід країни, що залишився сухим, знемагатиме під палючими променями сонця і +35…+37 градусів вдень і +21…+24 вночі.

У такому доволі теплому оточенні Україна зустріне свій 33-й День Незалежності: на всій території країни опадів не прогнозується. У західних, північних та центральних регіонах денна температура становитиме в середньому від +28 до +31 градуса, у східних – від +31 до 33 градусів, на півдні стовпчики термометрів покажуть +35…+37 у світлий час доби.

Після 24-го температура повітря почне поступове зниження – не так швидко, як хотілося б, але осінь таки заявить про свої права на погоду.

Багато води та SPF

Поки ми тільки вчимося переживати спеку з найменшими втратами для себе, необхідно дотримуватися простих рекомендацій лікарів, як поводитись, якщо на вулиці – справжня «Африка».

Найбільшу небезпеку спека становить для маленьких дітей, літніх, хворих і людей з хронічними хворобами. Через рясне потіння з тканин виводяться електроліти (солі калію та натрію), заповнення яких відбувається повільніше, ніж це необхідно організму. Крім того, люди, які проводять багато часу на відкритому сонці, ризикують отримати сонячний/тепловий удар і болючі сонячні опіки, які довго загоюються. Дощі теж рятують не завжди - підвищена вологість після опадів загострює захворювання дихальної системи. Основна група ризику в цьому випадку – астматики та алергії. Тому необхідно:

Якщо удар стався

Про те, що людину таки наздогнав тепловий удар, свідчать наступні симптоми: різка слабкість у м'язах, аж до оніміння кінцівок, загальна загальмованість, підвищення температури тіла до 40 градусів, сильне потовиділення.

Крім того, людина може задихатися, її шкіра може сильно збліднути або почервоніти, пульс, серцебиття та дихання почастішати. Серед симптомів – головний біль, запаморочення, нудота, туман у голові та втрата свідомості, м'язовий біль, спазми в ногах чи шлунку.

Викликаємо лікаря, а до його прибуття переносимо постраждалого у прохолодне місце, кладемо на спину, піднімаємо голову та ноги, поклавши під них подушку чи речі. Розстібаємо або знімаємо все, що тисне. До голови прикладаємо холодний компрес, змочуємо обличчя холодною водою. Також постраждалого треба напоїти прохолодною водою з додаванням невеликої кількості цукру та на кінчику ножа – солі.

Ні вставати, ні кудись йти постраждалому не можна буде кілька днів – лише постільний режим.