Скасування прожиткового мінімуму: наскільки це реально та до чого призведе

Прожитковий мінімум в Україні планують замінити спеціальною соціальною виплатою.

osoby.com.ua

Логіка у української влади залізна: через те що розмір прожиткового мінімуму не відповідає реаліям життя в Україні, його потрібно не підняти, а взагалі скасувати. Принаймні, так вважає пані міністр соціальної політики Оксана Жолнович, про що вона заявила в ефірі телемарафону.

Чим збираються замінити найвідоміший показник рівня життя та наскільки це реально, розбиралася кореспондентка Коротко про.

І знову дивні плани

Уряд не на жарт взявся за гаманці українців. Тільки місяць тому стало відомо про те, що згідно з Бюджетною декларацією на 2025-2027 роки, в Україні не планують підвищувати ані мінімальну зарплату, ані прожитковий мінімум у найближчі 3,5 роки. І ось знов безрадісні новини.

Плани уряду відмовитися від прожиткового мінімуму обговорюються вже другий тиждень. Але якщо спочатку це були лише нічим не підтверджені чутки, то після коментаря міністра соціальної політики всі зрозуміли, що уряд всерйоз займається цим питанням. І це викликає неабияке занепокоєння.

За словами голови соціального міністерства Оксани Жолнович, в Україні можуть скасувати прожитковий мінімум, через те що його розмір не відповідає реаліям життя в Україні. Замінити прожитковий мінімум в Україні планують спеціальною соціальною виплатою, розмір якої визначатиметься індивідуально. На суму виплати впливатиме склад сім'ї.

Оксана Жолнович уточнила, що нова виплата надаватиметься:

Нагадаємо, що зараз прожитковий мінімум для працездатних в Україні складає 3028 грн, для непрацездатних осіб – 2361 грн, для дітей до 6 років – 2563 грн, для дітей 6-18 років – 3196 грн.

«Ви що, знущаєтесь?»

Потрібно сказати, що цього разу Кабміну вдалося здивувати навіть депутатів. 

«Міністр праці та соціальної політики Оксана Жолнович заявила, що в Україні планують скасувати прожитковий мінімум, а замінять його «спеціальною соціальною виплатою, - написав на своїй сторінці у фейсбуці нардеп Олексій Гончаренко. - Розмір визначатиметься індивідуально і буде надаватись у разі втрати працездатності та як допомога в разі відсутності необхідного фінансового забезпечення.

Маю тільки одне питання: ви там подуріли зовсім? Прожитковий мінімум є базою для розрахунку майже всього і є в усіх європейських країнах.

Проблема тільки в тому, що цей мінімум у нас не відповідає реальності вже який рік! І замість того, щоб вирішити це, підвищувати виплати, ми обираємо шлях, який стане катастрофою.

Прожитковий мінімум – це важливий економічний інструмент функціонування «соціальної» держави. Відхід від цього показника може призвести до збільшення кількості бідних людей! Яким чином ви збираєтесь індивідуально визначати, що може лягти в основу, якщо не прожитковий мінімум? Ви що там, знущаєтесь?»

Потрібні зміни в Конституцію

Економісти кажуть, що загалом змінювати соціалку в Україні потрібно. Але все ж таки не зараз, бо під час війни є чимало дійсно великих проблем, і не в такий спосіб. До того ж, все не так просто, як здається, адже прожитковий мінімум входить до соціальних гарантій, встановлених Конституцією України.

«Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом», - сказано у статті 46 Конституції.

Фактично це означає, що відмовитися від прожиткового мінімуму можна лише після внесення змін до Конституції, каже економіст Андрій Мартинюк. Але ж протягом воєнного стану зміни до Конституції заборонені, і це означає, що уряд навряд чи може скасувати прожитковий мінімум у конституційний спосіб. А взагалі все це дуже схоже на чергову «пробну кулю», промацування настроїв у суспільстві.

- Разом зі скасуванням прожиткового мінімуму доведеться змінити «тонну законодавства», пов’язаного з цим показником в різних законах, зокрема, в податковому та бюджетному кодексах, кодексах адміністративних порушень тощо. Там великий пласт прив’язок, - додав у коментарі Коротко про аналітик Данило Монін. – Тому я не впевнений, що такі слова міністра соціальної політики будуть, з одного боку, підтримані на рівні змін у пакети законів, з іншого – на це наразі не знайдуться голоси у парламенті.

Економісти не перший рік наголошують, що починати зміни в соціальній політиці потрібно зі встановлення нормального неоподаткованого мінімуму, який зараз становить 17 грн.

Як зазначив у розмові з Коротко про аналітик Олексій Кущ, для проведення адекватної соціальної політики мінімальна зарплата, прожитковий мінімум та неоподатковуваний дохід громадян мають бути однаковими. Це, можна сказати, «золотий стандарт» соціальної політики. У нас же неоподаткований мінімум просто смішний, а мінімалка (8000 грн) більш ніж у 2,5 рази перевищує загальний показник прожиткового мінімуму (2920 грн) та ще й обкладається податками.