Помер французький актор Ален Делон

Актор пішов з життя у віці 88 років.

instagram.com/alaindelonndaily/

У Франції помер відомий актор Ален Делон. Артист помер у власному будинку у муніципалітеті Душі. Про це повідомляє французький телеканал BFM.

- Алан-Фаб'єн, Анушка, Ентоні, а також [собака] Лубо з величезним сумом повідомляють про смерть свого батька. Він мирно помер у своєму будинку в Душі, в оточенні трьох своїх дітей та своєї сім'ї, - йдеться у заяві сім'ї актора.

Причина смерті та обставини не розголошуються. Інформація про дату та місце прощання, а також похорон у заяві відсутня. Відомо, що Делон оголосив про завершення своєї акторської кар'єри у 2017 році. У 2019 році він переніс інсульт. В останні роки актор боровся з онкологічним захворюванням і страждав на порушення нервової системи.

Після інсульту Делон заявив, що не виключає можливості евтаназії. Заради цього він переїхав із Франції до Швейцарії, де ця процедура дозволена законом. У березні 2022 року син актора, Ентоні Делон, сказав, що підтримає батька, якщо той ухвалить таке рішення, хоча інші спадкоємці артиста були з ним незгодні. Раніше діти актора сперечалися, як правильно його лікувати та чи варто показувати лікарю. Саме тому суддя ухвалив рішення виключити дітей Делона з управління його медичним наглядом.

У січні 2024 року суд обмежив дієздатність Делона і призначив над ним опікунство на п'ять років. Згідно з рішенням, його справами протягом цього терміну мав право розпоряджатися тільки спеціальний куратор. Сам актор міг виконувати тільки повсякденні справи, але складніші завдання, як-от продаж нерухомості, йому були заборонені.

Приїжджав до Києва, декламував «Заповіт» Тараса Шевченка та отримав нагороду від Зеленського

На піку кар'єри Делон відвідував Україну. У 2011 році артист приїжджав до Києва, ставши почесним гостем на врученні премії «Телезірка», яку проводив журнал «Теленеделя». Український журналіст і пранкер Віталій Седюк тоді вручив Алену Делону іграшковий «Оскар», оскільки церемонія проходила паралельно з врученням американської статуетки у Лос-Анджелесі.

У березні 2013 року актор також мав приїхати на зйомки «Вечірнього кварталу» й отримав за це гонорар, однак у день концерту Делон без пояснення причини поінформував команду, що не з'явиться в Києві.

Від початку вторгнення РФ Ален Делон неодноразово виступав на підтримку нашої країни. У 2022 році він записав велику програму про Україну, продекламувавши «Заповіт» Тараса Шевченка французькою, а також відвідав Український культурний центр у Парижі та зв'язався по відеозв'язку із президентом Володимиром Зеленським. У квітні за підтримку українського народу актор отримав від Зеленського нагороду - орден «За заслуги».

- Те, що робиться з Україною, глибоко засмутило і зворушило мене, тому я борюся за них, - сказав він у програмі.

Делон найбільш відомий завдяки ролям у картинах: «На яскравому сонці», «Леопард», «Чорний тюльпан». У актора було безліч романів із колегами, проте офіційно він був одружений лише один раз. У 1963 році його обраницею стала Франсін Канова, відома як режисер і акторка Наталі Делон. У шлюбі у подружжя народився син Ентоні, а через чотири роки пара розлучилася.

У 1968-му Делон зустрів акторку Мірей Дарк, з якою прожив 15 років. Кар'єра артистки перервалася в 1980-х після автокатастрофи в Італії. Тоді жінка перенесла операцію на серці та кілька років відновлювалася. Надалі вона також перенесла три крововиливи в мозок і повторну операцію на серці.

У 1987 році у Делона стався роман із голландською манекенницею Розалі Ван Бремен. Пізніше ці стосунки переросли в цивільний шлюб. Розалі народила артисту двох дітей. Пара розійшлася у 2002 році.