Інстаграм-блогеру Слобоженку оголосили підозру в несплаті 200 мільйонів гривень податків

Прокуратура оголосила підозру інстаграм-блогеру Олександру Слобоженку в несплаті понад 200 мільйонів гривень податків.

instagram.com/alex_slobozhenko

Прокуратура оголосила підозру інстаграм-блогеру Олександру Слобоженку в несплаті понад 200 мільйонів гривень податків (4,8 мільйона доларів). Частину з цих коштів він легалізував, придбавши елітні об’єкти нерухомості та автомобілі преміум-класу. Наразі детективи БЕБ арештували 8 транспортних засобів та квартири у Києві. Про це повідомив Офіс Генерального прокурора.

- За даними слідства, з січня 2020-го по серпень 2023 року підозрюваний набув необґрунтовані доходи – віртуальні активи у криптовалюті, що, згідно з офіційним курсом НБУ на дату отримання коштів, еквівалентно понад мільярду гривень. Кошти блогер отримав від здійснення господарської діяльності незареєстрованої в установленому законом порядку компанії, яка надає послуги з так званого арбітражу інтернет-трафіку, - пояснили в прокуратурі.

За даними слідства, Слобоженко спочатку переводив кошти у криптовалюту, а потім обготівковував та отримував у пунктах обміну валют в Україні. Всі набуті активи не були відображені у деклараціях про доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувалися. З метою приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів та наближених до нього осіб.

Підозру Слобоженку висунули після розслідування "Української правди". Журналісти з'ясували, що 25-річний Слобоженко виїхав за кордон, бо непридатний до військової служби. Але при цьому він вів активний спосіб життя - брав участь у вуличних перегонах, стрибав з парашутом, катався на водних мотоциклах та снігоходах. В інстаграмі, на який підписано понад 400 тисяч людей, Слобоженко публікував знімки придбаних спорткарів.

У листопаді 2023 року в інтерв'ю Раміні Есхакзай Слобоженко розповідав, що є доларовим мільйонером. Тоді ж він визнав, що певний час не сплачував податки зі своєї діяльності і готовий заплатити штраф.