Жителі Покровська: Лікарі добровільно вирішили залишитися, решту просять евакуюватися

Лінія фронту наближається одразу до кількох шахтарських міст Донецької області.

REUTERS

Поки ЗСУ в Курській області РФ переносить війну на територію ворога, він не залишає спроб захопити ще частину Донбасу. Найскладніше становище зараз у Покровська, Мирнограда та Новогродівки, куди просуваються російські бойовики, захоплюючи села та селища.

Ворог на відстані пострілу

- Вночі (16 серпня) вони з боку Орлівки вже штурмували Новогродівку, швидше за все, поки мацали силами розвідгруп, але подивимося, що буде далі. Поки що Новогродівка наша, як буде далі – покаже час, - повідомляє в телеграм-каналі один із учасників української оборони. Якщо буде перекрито трасу Покровськ – Костянтинівку, то росіяни заблокують останній логістичний вузол та комунікації постачання українських військ. Вихід протистояння тоді може бути ще складнішим для нас.

Напередодні ударні групи російських бойовиків увійшли до села Желанне та залізницею дійшли до Миколаївки. До Новогродівки залишилось 3 км. Цей населений пункт зараз закрито для в'їзду та виїзду, людей сюди пускають лише після реєстрації місця проживання.

Колись тиха, сонна, мирна Новогродівка раптом стала прифронтовим містом – з постійним обстрілом і майже цілодобовою комендантською годиною. Мешканці евакуюються і самостійно, і за допомогою волонтерів, частина будинків у місті розбита, є поранені та загиблі.

- Ми сподівалися, що до цього не дійде, що Новогродівку не так руйнуватимуть і вбиватимуть людей! Наступ у бік Курська душу гріє, але що буде з нами, з Покровськом, Мирноградом? – зі сльозами каже жителька міста Юлія Міцак, яка виїхала днями. Молода жінка вивезла своїх маленьких дітей до родичів у Волинь. У місті залишився її чоловік-шахтар. Російська армія стоїть від Новогродівки на відстані пострілу звичайного міномету і щохвилини посилає смертоносні сюрпризи жителям.

Але військовослужбовці ЗСУ роблять все можливе, щоб не дати ворогові прорватися до міста.

- Ворог іде на штурми постійно - і вдень і вночі. Безуспішно, відходять із великими втратами, - повідомляють бійці захищеними каналами.

На те, що росіян відженуть кудись подалі, шанс ще є. Він малий, але є.

«Питної води немає, світло дають по годинах... але якось живемо»

У Покровську місцева влада закликає людей евакуюватися. Мешканці кажуть, що спусковим гачком для них стала евакуація «Нової пошти», яка виїхала із сусіднього Українська, а свої вантажі з Покровська перебазувала до Селидового. Адміністрація міста зустрічається з квартальними та старшими у будинках - радяться на тему евакуації мешканців, переконуючи тих не чекати на загострення ситуації.

- Вже питну воду возять по будинках, у кранах не у всіх є. Знову відключають світло і кажуть, що через тиждень-другий знову будуть багатогодинні відключення. Школи, дитсадки, аптеки, соцслужби – все це закривається та перестає працювати. Кажуть, що багато поранених у нас, у Максимільянівці, Добропіллі, Мирноградському районі. Потрібно їхати, але так страшно все кидати – ми ж цього, може, ніколи більше не побачимо, ні дому, ні рідних, – хвилюється пенсіонерка з Покровська Лідія Берст.

Поки працюють лікарні – медики кажуть, що залишаться у місті до останнього. З ними солідарні колеги із Гродівської районної лікарні.

У Мирнограді активно вивозять дітей: більше половини батьків вирішили не чекати на примусову евакуацію та поїхали самі на захід України евакопоїздами. У місті залишилося близько тисячі неповнолітніх, чиї батьки ще не визначилися: рятувати дітей чи залишатися та зіграти з долею у рулетку.

Як написав у своєму каналі український військовослужбовець Микола Ворошнов (позивний «Канада», відомий у мирний час як хокеїст), аеророзвідник 3-го механізованого батальйону 72-й ОМБр, ворог знаходиться менш ніж за 6 км від Селидового.

- Довго та ефективно обороняти місто надзвичайно важко через особливості ландшафту. Коли дійдуть до траси, то штурм міста буде швидшим, ніж зачистка Суджі, - вважає «Канада». – Падіння Селидового загрожує насамперед обороні міста Курахове, яке мало прикриватися саме з висот у напрямку Селидове…

Є думка, що на підступах до Покровська та Мирнограда ворог може загрузнути у позиційних боях, як за Новогродівку. А десь неподалік шумить Часів Яр – про нього останнім часом мало що говориться, але там тривають запеклі бої за мікрорайон Канал.

Конкретно

Покровськ (колишній Красноармійськ)

У ході російської агресії з 2014 року місто втратило дві з чотирьох своїх шахт: «Родинську» було ліквідовано, а імені Димитрова – законсервовано у 2015 році. Окрім вугледобувних підприємств у Покровську є ще п'ять заводів.

На 2001 рік у місті налічувалося 81,5 тис. мешканців. За даними на 2019-й, у Покровську залишалося трохи більше 60 тисяч жителів.

Мирноград (колишній Димитрів)

Основу економіки міста складає видобуток кам'яного вугілля з трьох шахт, що входять до ДП «Мирноградвугілля».
Населення міста на 1 січня 2020 року становило 48,6 тис. осіб.

Селидове – місто в Покровському районі

Основний вид діяльності мешканців міста – видобуток вугілля. Проте за останні десять років практично всі селидівські шахти працювали або в режимі водовідкачування, або були затоплені, населення мігрувало.

Станом на 1 січня 2020 року населення Селидова становило 49,7 тис. осіб.

Новогродівка - місто у Покровському районі

Економічно та історично тісно пов'язаний з містом Селидове.

Економіка побудована на видобутку кам'яного вугілля на двох шахтах та збагаченні вугілля на центрально-збагачувальній фабриці (колись – ЦЗФ «Росія»). Був Новогродівський машинобудівний завод (нині не існує).

Населення за даними на 2022 рік – 14,5 тис. осіб.

Для евакуації звертатися