Сушкевич закликав Францію ввести для російських паралімпійців антивоєнну перевірку

Сушкевич закликає президента Франції Макрона запровадити для нейтральних російських спортсменів антивоєнну декларацію.

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич закликає президента Франції Еммануеля Макрона сприяти запровадженню зобов'язання для нейтральних російських спортсменів підписати антивоєнну декларацію перед допуском на літні Паралімпійські ігри 2024 року в Парижі. Про це він заявив на пресконференції, пише "Інтерфакс Україна".

- Стало відомо, що на сьогодні допуск і підготовку до акредитації пройшли 85 суб'єктів спорту з країни-вбивці (так звані нейтральні спортсмени РФ). Вони сподіваються, що буде ще п’ять-шість спортсменів. Якщо говорити про білоруських суб'єктів, то це 13 так званих нейтральних суб'єктів, - сказав Сушкевич.

Сушкевич вважає, що така велика кількість нейтральних російських спортсменів пов'язана з тим, що для РФ були створені спеціальні умови допуску з боку Міжнародного паралімпійського комітету. Він також звернув увагу й навів приклади прямої підтримки Національним паралімпійським комітетом РФ і російськими паралімпійцями війни проти України.

- Я намагався і продовжу намагатися за час, що залишився, звертатися до президента Макрона: якщо, пане президенте, ви вірите у нейтральність суб'єктів паралімпійського спорту Росії, запропонуйте їм перед тим, як давати візу і акредитацію на Паралімпіаду, підписати декларацію, заяву про засудження війни в Україні, й тоді, можливо, ми повіримо в їхню нейтральність, - наголосив він.