Каша героїчного міста: як жителі Авдіївки бережуть традицію приготування своєї фірмової страви

Авдіївську кашу готували ще за козацьких часів.

freeradio.com.ua

Для приготування цієї страви має бути певна нагода. Авдіївську кашу на свята чи поминки варять ще з козацьких часів, і лише у однойменному місті. Про історію страви, секрети приготування, а також про те, як жителі окупованої Авдіївки (Донецька обл.) стараються зберегти традицію приготування каші - читайте у матеріалі Коротко про.

Нагадує про рідний дім

Солодка, густа, ароматна. За смаком Авдіївська каша нагадує вишуканий десерт, а не буденну страву. Хоча й готують її не щодня, а за певної нагоди.

- У святкові чи сумні дні на столі мала бути така каша, - розповідає Коротко про завідувачка «Народного музею історії міста Авдіївки» та амбасадорка культурної спадщини міста Тетяна Переверзєва. – Це особлива страва. Наприклад, на поминальний обід колись подавали борщ, кутю, компот і цю кашу, як на завершення трапези. А взагалі цю страву в Авдіївці готували з давніх-давен. І що цікаво: варили її переважно у Східному, найстарішому, мікрорайоні Авдіївки.

У 2019 році Авдіївську кашу включили до обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, у 2022 році – до Національного. Цього року каша вже потрапила у перелік елементів, які потребують особливої та термінової охорони. Причина – окупація Авдіївки та евакуація її населення. З 2014-го місто потерпало від обстрілів. З початком повномасштабного вторгнення російські окупанти захопили Авдіївку. Зараз місто мертве: замість будинків руїни, а понад 30 тисяч жителів роз’їхалися по усьому світу.

- Щоб зберегти традицію приготування Авдіївської каші, ми, команда громадської організації міста Авдіївки «Сила ідей», за підтримки відділу культури Авдіївської міської військової адміністрації, їздимо з відповідними майстер-класами у громади, де зараз мешкають жителі Авдіївки, - каже Тетяна Переверзєва. – Ось такий у нас мандрівний нетворкінг з назвою «Каша, що мандрує Україною». Побували у Києві, Броварах, Олександрії (Кіровоградщина), Павлограді, Умані, в деяких громадах Івано-Франківської області. Наша каша нагадує про рідний дім і об’єднує людей. На таких зустрічах переселенці з Авдіївки знайомляться, спілкуються, згадують минуле життя у ще мирному рідному місті. Маю надію, що рецепт приготування цієї каші й надалі будемо передавати молодим поколінням.

На смак наче ніжне суфле

Приготування Авдіївської каші не таке легке, як на перший погляд. Хоча ця страва – не борщ, інгредієнти постійні, та в кожної господині є свої секрети.

- Коли ми шукали рецепт Авдіївської каші, традиції її приготування, звернулися до людей за допомогою, - пригадує Тетяна. - І найстаріші жительки Авдіївки, п’ятеро бабусь, принесли свої каструльки з власноруч приготовленою кашею. Ось ці старенькі бабусі, які є носительками елементу нематеріальної культурної спадщини, ще пригадали, звідки дізналися рецепт, як колись готували страву та багато іншого, цікавого, з історії нашої Авдіївки. Це і для мене було відкриттям, адже до того часу я цю кашу хоч і куштувала, але не готувала.

Ще у мирній Авдіївці на одному з фестивалів приготували аж 50 літрів такої каші. З’їли всю!

Авдіївську кашу готують з рису, яєць, молока, масла, цукру. Важливо, щоб продукти були хорошої якості, свіжі і, по можливості, ті ж яйця та молоко з маслом – домашні. Рис для каші має бути тільки круглим. Його треба добряче промити, трішки проварити (до кипіння), злити воду. Опісля крупу розкласти на виключно білий рушник, щоб повністю висохла.

- Так вивітрюється специфічний запах рису, - пояснює Тетяна Переверзєва.

Щодо яєць, то їх треба багато (на літр молока 10 штук). А так як ціни на курячі яйця лише ростуть, то й очевидно, чому Авдіївська каша – урочиста страва. Яйця або лише жовтки треба збити з цукром до нестійкої піни. Завдяки цьому інгредієнту каша буде насиченого жовтого кольору.

А ще Авдіївську кашу варять лише кілька хвилин. Зате більше двох годин вона має настоятися: каструлю з кашею замотують у ковдри, наче дитину. Отож, мороки зі стравою вистачає. Та результат вартий усіх зусиль. Авдіївська каша - наче ніжне суфле з повітряної крупи, аж тане у роті. З’їв ложку – хочеш ще.

- До речі, комусь нагадує морозиво з дитинства – у всіх різні асоціації, - посміхається Тетяна Переверзєва.

- А ви особисто часто готуєте таку кашу? – запитуємо.

- Зізнаюся, дуже рідко, - каже жінка. – Хоч готувати люблю, та для Авдіївської каші має бути причина. Навіть її приготування для мене – це свого роду певне домашнє свято.

Рецепт Авдіївської каші

Інгредієнти:

Рис добре промити, залити водою, довести до кипіння. Воду злити, крупу викласти на білий рушник, обсушити.

Закип’ятити молоко, додати сіль, вершкове масло, рис. Довести до кипіння і проварити ще 5 хвилин.

У той час, поки суміш проварюється, треба збити яйця з цукром до однорідної маси. Тоненькою цівкою, постійно помішуючи, влити збиті яйця до каструлі з сумішшю. Довести до кипіння, зняти з вогню.

Швидко загорнути каструлю з кашею в ковдри, можна ще й накрити подушками. Залишити у спокої на 2 години. Опісля каша готова. Смакує і без додатків, та можна подавати з родзинками чи вишнями.