Уряд вніс низку змін до правил мобілізації громадян

Що зміниться для військовозобов'язаних чоловіків.

REUTERS

Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку призову громадян на військову службу в умовах мобілізації у особливий період. Про це повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у своєму телеграм-каналі.

-  Уточнено вимоги до повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у частині присвоєння таким повісткам унікального електронного ідентифікатору у вигляді QR-коду, за допомогою якого можна перевірити всю інформацію, зазначену у повістці. Визначено механізм перевірки чинності повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, у тому числі за допомогою електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема, з використанням його мобільного додатка, – написав Мельничук.

Крім того, було встановлено правовий статус повісток, видрукованих на бланку, та тих, що сформовані через Єдиний державний реєстр призовників, та уточнено їхню юридичну силу. Урядом визначено адреси для надсилання повісток резервістам або військовозобов'язаним, які оновили свої персональні дані після завершення 60-денного терміну, встановленого законодавством для уточнення облікових даних. Також було уточнено зміст інформації, що надсилається разом із повісткою.

Як зазначив Мельничук, зміни торкнулися порядку перегляду документів, що підтверджують право на відстрочку. Це стосується осіб, які згідно із Законом України №3633-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" мають право на відстрочку, а також осіб, які здійснюють постійний догляд. Рішенням Кабміну було розділено ці дві категорії та уточнено пакети документів, що підтверджують відповідні обставини. Поліпшено механізм отримання акта про встановлення факту постійного догляду та врегульовано процедуру та термін його видачі.