Лубінець – про майбутній обмін полоненими: Не вірю, що буде формат «всіх на всіх»

Україна має  списки військовополонених і цивільних заручників.

Суспільне Новини/ Олександр Брамський

Попри операцію українських сил у Курській області і поповнення обмінного фонду найближчим часом обміну полоненими у форматі «всіх на всіх» із Росією не відбудеться. Але українська сторона робить все можливе для великих обмінів полоненими, заявив в ефірі Радіо Свобода  уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він наголосив, що українська сторона регулярно пропонує проведення великих обмінів, у тому числі неодноразово через посередників ми виступали з ініціативою проведення обмінів «всіх на всіх».

- Чи вірю я, що найближчим часом може відбутися обмін «всіх на всіх»? Ні, не вірю. Чи вірю я, що українська сторона робить все можливе, щоб великі обміни відбувалися? Так, цим займається велика команда Координаційного штабу, я особисто в щоденному режимі, – зазначив омбудсмен.

При цьому він висловив думку,  що операція ЗСУ в Курській області Росії покращує ситуацію з поверненням українських громадян із території РФ, а також з окупованих територій України.

- Мені би дуже хотілося, щоб ми з Росією домовилися нарешті про принципи проведення обмінних процесів і повернення цивільних громадян, використовуючи цю ситуацію… Нам треба використовувати принцип справедливості. Хто раніше потрапив у полон, той раніше виходить, - додав омбудсмен.

За словами Лубінця, Україна має  списки військовополонених і цивільних заручників, яких росіяни взяли в полон ще до початку повномасштабного вторгнення – з 2014 року. Також є оборонці Маріуполя, які більше ніж два роки перебувають у полоні. Серед них є навіть ті, хто після верифікації і підтвердження Міжнародним комітетом Червоного Хреста був поранений у полоні.

Лубінець не уточнив, чи російська сторона вже надала списки людей, яких в рамках обмінного процесу хоче повернути в першу чергу, посилаючись на чутливість обмінних домовленостей.