Комітет Ради підтримав законопроєкт про заборону УПЦ (МП) в Україні

Нардепи погодили низку поправок до документа.

facebook.com/yevheniya.khudzik

Парламентський комітет з інформаційної політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та загалом законопроєкт, який забороняє діяльність в Україні релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою. Про це повідомила заступник голови Комітету Євгенія Кравчук в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

- Комітет одноголосно рекомендував ухвалити законопроєкт у другому читанні та в цілому. Обговорено та підтримано поправки до другого читання. Однією з ключових змін стане нова назва закону – "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій", - зазначила Кравчук.

За її словами, ця назва виправдана, оскільки вона наголошує на важливості захисту конституційного ладу в країні. Кравчук наголосила, що парламентарі досягли компромісу і за термінами набрання чинності законом. Закон почне діяти за 30 днів після публікації, за винятком двох пунктів. Перший пункт стосується початку підготовки нормативних актів Кабміну, який розпочинається наступного дня після публікації.

Другий пункт дозволяє Державній службі з питань етнополітики та свободи совісті подати до суду на припинення діяльності релігійних організацій, пов'язаних із РПЦ, через дев'ять місяців. У Комітеті вважають, що час має бути достатнім для українських релігійних організацій, щоби визначитися з подальшими діями.

Кравчук також зазначила, що у законопроєкті було правильно прописано пункти про оренду та права релігійних організацій, не пов'язаних із РПЦ. Ці організації зможуть безплатно користуватися державним та комунальним майном, включаючи культові споруди. Нардеп уточнила, що ухвалення закону з такими положеннями дозволить передати римо-католицькій громаді костел св. Миколи у Києві, що було довгоочікуваним для всіх конфесій.