Мер Нетішина Супрунюк вступився за фірму, що продавала йому браковані дрони для ЗСУ

Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн, з яких, за даними слідства, власник компанії-виробника вкрав майже третину.

15 серпня СБУ оголосила про підозру за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану в особливо великому розмірі) директору приватної компанії із Київської області, яка спеціалізується на виробництві безпілотних систем. Виправдати останнього тепер намагається мер Нетішина.  

Так, на початку року підприємець виграв тендер на придбання 1 тис. FPV-дронів для потреб ЗСУ, що проводила Нетішинська міськрада. 

Загальна вартість укладених контрактів становила 16,4 млн грн, з яких, за даними слідства, власник компанії-виробника вкрав майже третину.

Крім того, для реалізації намірів заробітку, підрядники встановили на безпілотники навігаційне обладнання низької якості. Тим самим вони дали військовим, які в надскладних умовах, непотріб, замість зброї.

Фігурант штучно занизив вартість виробництва дронів, а отриману «різницю» привласнив. «Накрутка» на кожному безпілотнику становила від 4 до 7,5 тис. грн, залежно від його виду, встановили слідчі СБУ,

Також в СБУ повідомили, що розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності триває.

Міський голова Нетішина Хмельницької області Олександр Супрунюк, замість вдячності правоохоронцям, згодом вирішив спростувати інформацію спецслужби, запевняючи, що на придбані ним неякісні FPV-дрони у столичної ТОВ «Дроніка», нібито «не було зауважень».

Додамо, що після проведення аудиту та спеціальної експертизи на відповідність технічним вимогам товару правоохоронці отримали додаткові підтвердження злочинної діяльності постачальника дронів. В той час, як заяви мера Нетішина випливають, скоріше, з мотивів захисту своїх інтересів, як особи, що ці дрони курували державним коштом.

Нагадаємо, що мер Нетішина Олександр Супрунюк фігурант зарплатного скандалу. З’ясувалося, що собі та своїм заступникам він нараховує заробітки, вищі за членів Уряду. Вони сягають близько півтора мільйона на рік, з усіма преміями та пенсією.  

Серед міських депутатів, які голосують «за» нарахування надбавок і премій Супрунюку - директори різних компаній  та члени наглядових рад місцевих підприємств, дослідив "СтопКор". А ці компанії та підприємства потім освоюють міські кошти Нетішина на різних закупівлях.