Росія почала привозити жителів Курської області до окупованого Криму

Перші 35 людей заселили в пансіонати Євпаторії.

REUTERS

Евакуйованих мешканців Курської області Росії везуть до оздоровчих закладів окупованого Криму. Про це повідомив працівник одного з таких закладів у коментарі Суспільне Крим. Заступник постійного представника президента України в АРК Денис Чистіков сказав, що сьогодні з'явилася інформація, що вже 35 людей приїхало і заселилося в пансіонати в Євпаторії.

- У вівторок у місті почалися розмови, що жителів Курська будуть привозити в Крим як біженців. Вчора нам сказали, що цілком ймовірно, що родини з дітьми будуть відпочивати у нас вже з наступної зміни. Під них виділять ті місця, які були вільні. Зараз це питання вирішується, — розповів мешканець півострова.

Чистіков додав, що вчора з'явилася інформація, що регіональне відділення Червоного Хреста в Керчі ініціює переселення, переміщення мешканців прикордонної Курської області на територію Керчі. Він наголосив, що такі дії є порушенням з боку РФ 4 Женевської конвенції, саме щодо переміщення населення з території РФ на територію тимчасово окупованого Криму.

На його думку, таким чином росіяни продовжують практику переміщення населення, яка відбувалася з 2014 року, коли вони масово почали завозити та ініціювати під різними програмами переміщення людей з території РФ на ТОТ Криму. Він впевнений, що це такий новий елемент переміщення та використання зазначених ситуацій з боку РФ і продовження вчинення нею воєнних злочинів.

- Крим, слід зазначити, діє як регіональний осередок Червоного хреста, тобто, фактично використання РФ гуманітарної складової в інтересах саме окупаційної влади. І також долучання Червоного хреста до воєнного злочину. Ми звертаємо увагу міжнародного товариства на вказану ситуацію, а також про необхідність припинення подібних дій у подальшому та вивезення цих громадян з ТОТ Криму, — сказав заступник представника президента.

Чистіков додав, що Росія намагається продемонструвати населенню окупованого Криму, що ситуація в регіоні буде стабільна і окупаційні війська не залишать Крим.

- Щоб вони бачили що якщо вже й і мешканці Курської області переселяються сюди — значить РФ їм гарантує безпеку. І ситуація тут ніби не зміниться, — зауважив він.

Він підкреслив, що заселяють жителів Курської області саме в пансіонати і табори. РФ приховує факт, що курортного сезону в них нема, навіть за їх інформацією готельний бізнес у Криму працює на 60%. Чистіков впевнений, що в реальності цифра ще менша.

- Саме починаючи з 2023 року максимально фінансуються програми так званого оздоровлення на території Криму. З метою того, щоб зберегти вказані установи і забезпечити якусь стабільність, — підкреслив заступник постійного представника президента України в АРК.

Він додав, що наразі малий і середній бізнес у Криму насилу виживає і доходів у населення фактично нема.

- Ми звертаємо увагу міжнародної спільноти, щоб вона відреагувала на новий етап вчинення воєнного злочину з боку РФ — переселення населення і зміна складу населення на ТОТ Криму. Є офіційне підтвердження з боку РФ, що 600 тисяч вони завезли громадян Росії після 2014 року. А за неофіційними даними моніторингу різних організацій та міжнародних структур, показник сягає до одного млн населення, саме переміщених з території РФ до Криму, — резюмував Чистіков.

Про приїзд евакуйованих з Курської області також повідомило РИА Новости Крым у Telegram, що до окупованого Криму прибула група переселенців із Курської області. У повідомленні сказано, що 34 людини доправили в санаторій.