Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту

В Офісі президента запевнили, що загрози українським військовим немає.

t.me/V_Zelenskiy_official

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Про це вказано на сайті парламенту. Заступниця керівника Офісу президента Ірина Мудра написала у своєму фейсбуці, що це важливий крок для України, який роблять для покарання російських злочинців.

- Завдяки залученню України до МКС вдасться збільшити ефективність роботи МКС щодо України, притягувати до відповідальності за злочини, вчинені російськими громадянами на території України. Фактично, ми будемо долучені до роботи ключового світового органу правосуддя та матимемо можливість впливати на пріоритизацію нашого питання в ньому, — заявила вона.

Мудра додала, що МКС видав вже шість ордерів на арешт російських злочинців, зокрема Путіна, Шойгу, Герасимова та інших генералів. 

- Наша участь у роботі МКС дозволить посилити розгляд поточних справ, відкрити нові і забезпечити справедливе покарання для всіх російських злочинців, — впевнена вона.

Після ратифікації Римського статуту Україна зможе брати участь в Асамблеї держав-учасниць МКС і формувати політику МКС, висувати свого кандидата на посаду судді, затверджувати розподіл бюджету МКС з метою забезпечення належного розслідування російських злочинів в Україні, брати участь у виборах суддів та інших виборних осіб (зокрема прокурора МКС), впливати на розробку змін до Римського статуту, що є ключовим для України у питанні захисту своїх військових.

Також ратифікація Римського статуту є умовою  євроінтеграції України та виконання безпекових угод, зокрема, з Нідерландами та Німеччиною. 

За словами Мудрої, повноцінна участь у МКС спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду МКС та підвищить шанси отримання компенсацій для потерпілих від російських злочинів.

Мудра запевнила, що ратифікація не означає, що з’явиться ризик притягнення українських військових та інших громадян до відповідальності.

- По-перше, Україна вже повністю визнала юрисдикцію МКС з 21 листопада 2013 року двома відповідними заявами, а Офіс Прокурора МКС розпочав розслідування Ситуації в Україні “охоплюючи, таким чином, будь-які попередні та поточні звинувачення у воєнних злочинах, злочинах проти людяностi чи геноциді, скоєних на будь-якій частині території України, будь-якою особою” – без обмежень ЗА громадянством. По-друге, відповідно до компліментарності – фундаментального принципу роботи МКС – наші громадяни можуть постати перед МКС лише у тому випадку, якщо національні суди не можуть або не бажають притягати до відповідальності за міжнародні злочини. Але найважливішим є те, що, Україна ратифікує Римський Статут із заявою по ст.124 Римського статуту, згідно з якою МКС не буде мати юрисдикції по ст. 8 (воєнні злочини) щодо громадян України протягом 7 років після ратифікації, — написала вона.

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але так і не ратифікувала його. Римський статут МКС ратифікували 124 держави. Не підписали й не ратифікували статут, серед інших, Китай, Індія, Білорусь, Туреччина, Казахстан. Росія, як і США, підписувала статут, але згодом відкликала свій підпис.