Епіфаній звернувся до Онуфрія з закликом невідкладно поновити діалог про єднання церков

Предстоятель Православної церкви України попросив главу Української православної церкви розпочати діалог без попередніх умов.

facebook.com/epifaniy

Предстоятель Православної церкви України звернувся до глави Української православної церкви із закликом невідкладно поновити діалог про єднання. Звернення митрополита Епіфанія до Онуфрія опубліковано на сайті ПЦУ.

- Ми з любов’ю просимо Вас та ієрархів, які з Вами – погодитися розпочати наш діалог без попередніх умов. Саме так, без попередніх умов, розпочинався діалог, який благословив та підтримував блаженної пам’яті Митрополит Київський і всієї України Володимир і який Патріархат Москви зруйнував. Нехай всі, кому справді дорогою є пам’ять митрополита Володимира – візьмуть у цьому його за приклад, — сказано у зверненні.

Предстоятель Православної церкви України зазначив, що робить звернення публічно, “закликаючи у свідки Повноту Православ’я і український народ”, а також у день Успіння Пресвятої Богородиці, “молитовно покладаючи надію на Її заступництво”.

Епіфаній зазначив, що канонічним правом і порядком загалом, а також Томосом зокрема визначено, що всі православні церковні інституції в межах України мають бути в організаційній та юрисдикційній єдності, як одна і єдина Помісна Православна Церква. 

- Однак з великою скорботою та болем ми всі є свідками того, що в першу чергу через позицію Патріархату Москви частина православних не почула ще заклику єдності, спрямованого до них, і не виконала цього обов’язку – бути єдиними. Але і серед тих українських православних, хто ще не перебуває в родині Православної Церкви України, зростає число бажаючих досягти цієї єдності, — додав він.

Предстоятель ПЦУ зазначив, що всі численні раніше зроблені звернення щодо діалогу залишилися без відповіді, але він знову звертається, “ніколи не полишаючи у справі подолання церковних розділень надії на Бога, на заступництво Богородиці та всіх святих”.