Справи Майдану: про нові підозри повідомили командирам "Беркуту" у трьох регіонах

На лаві підсудних можуть опинитися командири "Беркуту" у Львівській, Харківській областях та міста Севастополь.

gp.gov.ua

Командирам підрозділів міліції особливого призначення "Беркут" ГУМВС України у Львівській, Харківській областях та міста Севастополя, а також помічнику начальника штабу Львівського "Беркута" повідомлено про підозри за обставинами організації незаконного перешкоджання акціям протесту в ніч з 18 на 19 лютого 2014 року у центрі Києва. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

- За даними слідства, у ніч на 19 лютого 2014 року, виконуючи злочинний наказ керівництва МВС України щодо розгону протестувальників з Майдану Незалежності, прилеглих вулиць та Будинку Профспілок, під керівництвом СБУ в центрі столиці проводилися антитерористичні заходи, які не мали реальних підстав, - йдеться у повідомленні.

Співробітники "Беркуту" оточили Майдан зі сторони Європейської площі і вулиці Інститутської та штурмували учасників зібрань із застосуванням спеціальної техніки - БТРів, водометів "Торнадо", військових прожекторів. Також вони використовували вогнепальну зброю Форт-500 з набоями із свинцевої картечі та гранати, завезені із Російської Федерації. Такі дії підозрюваних призвели до вбивств 12 мітингувальників, замахів на вбивства - восьми, спричинення тяжких тілесних ушкоджень - 16, середньої тяжкості - 37, легких - 78, а також інших тяжких наслідків.

Наразі вирішується питання про застосування щодо колишніх правоохоронців запобіжних заходів. Підозрюваним інкриміновано організацію групою осіб незаконного перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, перевищення влади та службових повноважень, нанесення умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також організацію умисних вбивств та закінчених замахів на умисні вбивства. Помічнику начальника штабу Львівського "Беркута" інкриміновано пособництво у вчиненні цих злочинів. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань.

Загалом у справі на цей час до кримінальної відповідальності притягнуто ряд керівників органів державної влади, а також правоохоронців, які безпосередньо організували вчинення цих злочинів. Серед них колишні голова СБУ, його перший заступник - керівник АТЦ при СБУ, міністр оборони України, міністра внутрішніх справ України, його заступник, керівництво ГУМВС України в м. Києві, а також - виконавців з-поміж співробітників підрозділів МОП "Беркут".

На розгляді у судах знаходяться обвинувальні акти стосовно 19 осіб, серед яких 10 високопосадовців. Досудове розслідування стосовно шести осіб триває.