Зеленський закликав Раду зібратися для ухвалення рішень щодо громадянства та позбавлення звань

Президент попросив парламент зібратися невідкладно найближчим часом та ухвалити декілька важливих рішень.

president.gov.ua

Володимир Зеленський закликав Верховну Раду зібратися найближчим часом та ухвалити декілька важливих рішень, зокрема розв'язати питання громадянства для іноземних добровольців. Про це президент розповів у своєму відеозверненні.

- Кожен воїн, який захищає Українську державу, захищає наших людей, захищає нашу незалежність, заслуговує на визнання та максимальну підтримку. Це стосується, зокрема, тих наших воїнів – українських легіонерів, – які наразі мають громадянство інших держав, але поки що не України. Вони заслуговують бути нашими громадянами, громадянами України, й мають отримати таку шану від Української держави. Також це справедливо поширити і на їхніх рідних, на рідних наших героїв, — сказав він.

Також Зеленський попросив чітко гарантувати саме на законодавчому рівні, що воїни, які беруть участь у Курській операції, та братимуть участь в усіх інших наших діях на території Росії, будуть отримувати абсолютно всі виплати та преференції, які передбачені для передової. 

- І це треба зробити саме законом, щоб у всіх наших людей була впевненість, що держава спрацює так, як потрібно, — зазначив президент.

Крім того, глава держави закликав врегулювати питання трофейної зброї, яку воїни здобувають у боях. 

Також Володимир Зеленський закликав ухвалити законопроєкти про позбавлення усіх звань колаборантів.

- Кожен, хто служить Путіну або виправдовує його війну чи допомагає злу, не заслуговує зберігати все те, чим його чи її відзначала Українська держава. Зрадники, які втекли в Росію після 24 лютого. Колаборанти, які працюють на війну. Всі злочинці, які пішли на службу російській державі. Вони мають бути позбавлені будь-яких звань і нагород в Україні, і це має бути зроблено реально – так, щоб рішення про позбавлення нагород не було лише декларативним, а дійсно фіксувало, як Україна ставиться до такої особи. Відповідні законопроєкти теж уже є в парламенті, — заявив він.

Президент попросив Верховну Раду зібратися для розгляду цих питань невідкладно найближчим часом.

- Звичайно, окрім цих названих мною рішень, є ще деякі інші, не менш важливі законодавчі ініціативи, які посилюють нашу незалежність, зокрема духовну незалежність, а також урядова робота, щоб їх упровадити. Це все варто зробити справді оперативно, — підсумував він.