Вчені заявили, що під поверхнею Марса, найімовірніше, знаходяться океани води

Геологічні дослідження показують, що понад 3 мільярди років тому на поверхні планети були озера, річки та океани, наголосили вчені.

НАСА

Глибоко під поверхнею Марса знаходиться велика кількість рідкої води. Такого висновку дійшли вчені на основі дослідження даних посадкового модуля NASA Mars InSight, пише Reuters.

Повідомляється, що апарат, який перебуває на Червоній планеті вже 6 років, останні 4 роки вимірював сейсмічні дані, досліджуючи, як землетруси рухали землю, і визначаючи, які матеріали або речовини були під поверхнею. На основі цих даних дослідники і з’ясували, що рідка вода, найімовірніше, присутня глибоко під посадковим модулем.

Вода вважається необхідною для життя. Геологічні дослідження показують, що понад 3 мільярди років тому на поверхні планети були озера, річки та океани, наголосили вчені.

- На Землі ми знаємо, що там, де досить волого і є достатньо джерел енергії, мікробне життя існує дуже глибоко під поверхнею Землі. Складові для життя, як ми його знаємо, існують у надрах Марса, якщо ці інтерпретації правильні, — пояснив один із авторів дослідження Васан Райт з Інституту океанографії Скріппса Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

За даними дослідження,  великі резервуари рідкої води в тріщинах від 11,5 км до 20 км під поверхнею найкраще пояснюють вимірювання InSight. Прогнозований об’єм рідкої води під поверхнею "більший, ніж об’єм води, який, як передбачається, заповнював гіпотетично стародавні марсіанські океани".

- На Землі ґрунтові води проникли з поверхні глибоко під землю. Ми очікуємо, що цей процес також відбувався на Марсі, коли верхня кора була теплішою, ніж сьогодні, - вважає Райт.

Наразі немає способу безпосередньо дослідити воду так глибоко під поверхнею Марса, але автори кажуть, що результати "мають наслідки для розуміння водного циклу Марса, визначення долі минулих поверхневих вод, пошуку минулого чи існуючого життя та оцінки використання ресурсів на місці для майбутніх місій".