Олег Саакян: Від операції на Курщині у Заходу був шок, а тепер сприймають це як даність

Політолог розклав по поличках реакцію світу на наступ ЗСУ на території ворога.

ФБ Олег Саакян

Курська операція ЗСУ стала справжньою несподіванкою не лише для росіян, але й для західних партнерів України. У сприйнятті цієї події вони пройшли шлях від шоку до «вау-ефекта». Зараз вони на стадії підтримки Києва, але все ще обережні. Про особливості сприймання Заходом наступу на Курщину Коротко про розповів експерт-міжнародник Олег Саакян.

На Заході очікують, куди приведе ситуація

- Як ви розцінюєте реакцію Заходу та світу на Курську операцію - чи не надто вони обережні?

- Спочатку було нерозуміння ситуації і була пауза фактично в дві доби, оскільки не було жодного факту, а жодні західні медіа не звикли працювати в умовах, де немає ніякої конкретики. І це забезпечення інформаційної тиші з українського боку і істерика з боку Росії зіграли для інформаційного прикриття української операції.

Далі у Заходу був «вау-ефект», і ми побачили позитивні реляції від наших партнерів. Мовляв, Україна нарешті досягла успіху на фоні того, що весь 2024-й росіяни продавлювали наш фронт.

Потім, десь після п'ятого дня наступу, почалося осмислення ситуації Заходом, там почали замислюватися і ставити питання стосовно подальших планів України і потенційної точки фіксації цього успіху, ризиків, які можуть бути. Але загалом ми побачили, що реакція Заходу є абсолютно здоровою і позитивною для України. Не було жодних спекуляцій або дискредитацій з боку західних медіа та військово-політичного керівництва наших країн-партнерів. Крім того, ми можемо констатувати, що не тільки друзі Путіна на Заході та Глобальному Півдні, але й навіть найближчі союзники Росії, а-ля Північна Корея, Іран, Нігер, Малі - ніхто з них навіть на словах не виказав підтримки Росії.

- Складається таке враження, що наші західні партнери чогось очікують. Оцінку дали, але все одно чогось чекають. Чого?

- Вони очікують ясності того, куди ця ситуація приведе і на якому етапі Україна буде фіксувати її результати. Поки немає якоїсь визначеності, вони можуть лише спостерігати.

- Але водночас у союзників на Заході також є деякий скепсис стосовно цієї операції. Агентство Bloomberg пише, мовляв, маловірогідно, що українські війська зможуть утримати російську територію.

- Таку точку зору виказують ті ж аналітики і експерти, які взагалі не очікували українського наступу в Курську, а говорили про те, що Російська федерація невпинно продавлює наш фронт, і нам через це прийдеться погодитись на переговори з Москвою. І що Україна вже не зможе нічим здивувати. Тому на такі прогнози не варто звертати уваги як на факт, але їх не потрібно ігнорувати, з погляду публічного порядку денного, який формується на Заході, і питань, на які Україні доведеться відповідати. Очевидно, що цей скепсис пов’язаний з нерозумінням того, які подальші будуть плани України.

І поки що це «нерозуміння», очевидно, свідомо підтримується українським військово-політичним керівництвом. Але в певний момент нам потрібно буде дати союзникам фактаж, інформацію, для того щоб підтримати інформаційний супровід української воєнної операції в міжнародних медіа.

Росія зараз діє на «надриві», і в цьому є дилема для Путіна

- Нинішня реакція наших партнерів все-таки схожа на якісь напівміри. Наприклад, британці підтримують нашу операцію, але не дозволили використовувати їхні далекобійні ракети в Росії. Чому?

- Насправді тут немає нічого нового. Зрозуміло, чому українське суспільство очікує цього дозволу, але водночас треба розуміти, що прямого зв'язку між операцією на Курщині і дозволу бити по Росії – просто не існує. Ця операція проводиться не для цього, і вона не є жодним чином головним аргументом на користь того, аби дозволити бити глибше по Росії. Ця операція проводиться виключно для відтягування російських сил з самих гарячих ділянок фронту.

- До нас нещодавно приїжджали два американські сенатори Ліндсі Грем і Річард Блументаль, і вони закликали Білий дім послабити обмеження на використання далекобійної зброї. Це можливо очікувати від Сполучених Штатів найближчим часом?

- Можливо, але залежить виключно від позиції Білого дому і Байдена, який має "визріти" до цього рішення. Поки що вони не готові, але в певний момент дозвіл буде надано. Зараз найближче до цього Франція.

- Байден сказав, що Курський наступ створює для Путіна велику дилему. Що він мав на увазі?

- Найімовірніше, він мав на увазі «розтяжку», яка виникає для Путіна між внутрішньополітичними і воєнними інтересами. Розтягування операції вглиб російської території і виклики для стійкості російської держави у разі нової мобілізації – все це може підірвати систему. Тому він в «розтяжці», коли рівень ескалації війни виходить за рамки очікуваного Росією і за межі її ресурсів. Зараз мобілізаційні потреби Москви лише на третину закриваються контрактниками. Інші - це мобілізовані і строковики. Така ж ситуація з технікою – Росія вигрібає ті ж БТРи з усіх закутків, навіть з Білорусі. Тобто Росія зараз діє на «надриві», і в цьому і є дилема для Путіна.

В авангарді західної рішучості знаходяться виключно дії України

- Операція в Курській області - це черговий перетин «червоних ліній» Кремля. Як це сприймають наші партнери на Заході?

- Ці так звані червоні лінії на повірку не існують ніде, окрім в галюцинації проросійських західних експертів і частини політикуму. Що вчергове Україна і демонструє. Не стали «червоними лініями» ні удари по Криму, ні рейди російських добровольців на Білгородщину. Тому їх взагалі - як поняття – не існує. Росія веде тотальну війну. І розуміє лише тоді, коли її також б’ють навідмаш, без всяких «червоних ліній». Путінська Росія розуміє лише мову сили, і саме цей меседж Україна доносить світу. Не можна боронитися від злочинця, боячись його поранити.

- Так, може, Захід нарешті також перестане лякатися Росії, як він досі переймається її страшилками?

- Захід перестає боятися поетапно, але це швидко не відбувається. І кожне таке підняття ставок з боку України проходить всі фази сприйняття: від заперечення до прийняття нашої точки зору. Спочатку від операції на Курщині у Заходу був шок, а тепер вони сприймають це як даність.

Тому зараз очевидно, що в авангарді західної рішучості знаходяться виключно дії України і постійна потреба ризикувати, ідучи на крок попереду Заходу і демонструючи їм, що як би це не було страшно, але боятися Росії не варто. Так трапилося, що найбільш дефіцитний ресурс на Європейському континенті і на Заході нині – це рішучість. І виказувати її вміють лише українці.

Китай та Індія не поспішають підтримувати Путіна

- Китай відреагував на події в Курській області закликом до деескалації і завершення бойових дій. Тобто, щоб Україна вивела війська. Знову Пекін працює на інтереси Росії?

- Ні, навпаки, це фактично знущання над Росією. Ми бачимо, що жодна країна в світі не підтримала Росію в її інтерпретації подій в Курській області. Так і Китай зробив чергову і нічого не значущу заяву про деескалацію, яка нічим не відрізняється від того, що вони говорили раніше. Вони просто повторили: «всі сторони», «деескалація», «нерозширення зони бойових дій», «незнищення інфраструктури», «недопущення страждань людей» тощо. Нічого нового. Іншими словами це означає що Курська операція України, в розумінні китайців, нічим не відрізняється для них від Харківської операції росіян. І цим Китай показав, що він не притримується російської інтерпретації подій. Вони – «над сутичкою». Хоча приховано Китай допомагає Росії не програти цю війну, але в публічному полі Пекін не став на сторону Москви, а навіть послабив її. Бо значна кількість країн, які орієнтуються на Китай, також промовчали і не сказали нічого на користь Росії.

 - Десь через тиждень очікується візит в Україну індійського прем'єра Нарендри Моді, у якого, ми знаємо, дружні відносини з Путіним. Як Індія загалом може відреагувати на цю ситуацію?

- Ніяк, загальними фразами. Індія знаходиться в ситуації дійсної нейтральності і при цьому займає позицію взаємовключеності в процеси Заходу, Росії. Вона на всіх напрямках намагається відігравати свою конструктивну роль. Співпраця України з Індією буде відбуватися в торговій і економічній сферах.

- Загалом на інформаційному напрямку в світі хто зараз перемагає в контексті Курської операції - Україна чи Росія?

- Перший раунд - як на полі бою, так і на інформаційному фронті - залишається за Україною. Але вже розпочався другий раунд, коли Росія оговталася, її пропагандистська машина отримала нові "темники". А Україна зараз стоїть перед дилемою фіксації успіхів.

- А які "темники" отримали російські пропагандисти?

- Максимально зменшувати емоційність ситуації і рівень загроз від української армії. Применшувати її досягнення в Росії. Наводити тотальну невизначеність ситуації – фронту немає, діють лише окремі українські групи. Акцент уваги на вигаданих перемогах і ігнорування картини в цілому. Максимальне замовчування занятих ЗСУ населених пунктів і картинка начебто взаємодопомоги росіян мешканцям Курщини.