Кабмін затвердив вимоги для захищених просторів у школах

До 2027 року в школах, де немає сховищ чи протирадіаційних укриттів, мають з'явитися приміщення для фізичного захисту.

Зображення Thomas G. із сайту Pixabay

Уряд України затвердив вимоги для захищених просторів у школах, щоб повернути дітей до очного навчання. Про це 13 серпня повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

- У школах, де немає сховищ чи протирадіаційних укриттів, приміщення мають бути обладнані всім необхідним. Це безпечні місця у підвалах, на цокольних чи перших поверхах, де учні зможуть перечекати повітряну тривогу, — написав він у своєму фейсбуці.

Йдеться про громади у зонах з помірним та задовільним рівнями ризику, тобто не поруч із лінією фронту. 

- Важливо розуміти — це тимчасове рішення для того, щоб діти мали доступ до офлайн-освіти. Ми закликаємо громади будувати повноцінні укриття якомога швидше, оскільки безпека та комфорт дітей — наш пріоритет, — пояснив Лісовий.

МОН спільно з ДСНС розробили наступні вимоги до цих просторів: безпечне розташування, комфортні умови перебування, наявність електрики та освітлення, доступність, зокрема для осіб з інвалідністю. Більш конкретні вимоги опублікувані на сайтах МОН та МВС

ОВА та органи місцевого самоврядування впродовж одного місяця з дня набрання чинності постановою мають розробити та затвердити план заходів з облаштування захищених просторів у школах до кінця 2027 року.

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду, що влада прагне до кінця 2024 року повернути до безпечного офлайн-навчання 300 тисяч школярів. Наявність укриттів є головною передумовою. Цього навчального року зможуть розпочати процес очного навчання близько тисячі шкіл.

2 серпня Кабмін затвердив методику оцінки безпечності шкіл, яка передбачає п'ять рівнів ризику. Це допоможе громадам правильно розставити пріоритети й будувати укриття саме там, де вони потрібні. Цього року на їхнэ будівництво уряд виділив 2,5 млрд грн.

Помірний рівень ризику — громади, заклади яких розташовані у межах 90 км від активних або можливих бойових дій, а також на відстані до 270 км, 90 км і 45 км від кордонів з Росією, Білоруссю та Придністров'ям. Задовільний — ризик, за якого заклади освіти можуть побудувати відносно безпечний та повноцінний очний формат навчання.