Чемпіони після Олімпіади: Хижняк йде у профі, Ковтун – лікуватися, а фехтувальниці - відпочивати

Які плани на майбутнє будують українські олімпійські медалісти.

REUTERS

Олімпійські ігри у Парижі добігли кінця, а це означає, що черговий олімпійський цикл завершено. Для когось із наших спортсменів Ігри у Парижі стали зенітом їхньої спортивної кар’єри, а для когось - красивою крапкою, після якої остаточно настає пора перегорнути сторінку і рухатись далі.

Коротко про розповість про те, що буде далі у житті наших чемпіонів і призерів Парижа.

Фехтувальниці відпочиватимуть

Олімпійські чемпіонки з фехтування Аліна Комащук і Олена Кравацька розповіли нам, що бажають відпочити після дуже виснажливого шляху до золотих медалей Олімпійських ігор.

- Пані Аліно, які плани маєте надалі? Які завдання ставите перед собою?

- Для початку - відпочинок, а потім прийдуть думки про майбутнє. Хочеться насолодитися цим моментом, адже не кожен день виграєш Олімпійські ігри.

- Пані Олено, а ви як святкували перемогу на Олімпіаді?

- Якщо чесно, перемогу ми ще ніяк не святкували, навіть у Парижі. Повернулись дуже пізно тоді, десь о першій годині ночі. Спілкувались між собою, сиділи і відповідали на дзвінки, спілкувались у месенджерах, спілкувались зі своїми родинами. І кожні, напевно, кожні 10 хвилин казали: «Ви взагалі вірите, що ми олімпійські чемпіонки? Це взагалі правда?». У нас були такі емоції, що ми нікуди з кімнати не могли вийти.

- А які плани у вас?

- Наразі плани - тільки відпочити. Насолоджуватись цим моментом. Зараз мені хочеться видохнути, посміхатись і насолоджуватись цим моментом. А далі побачимо. Треба ще відновитись, багато є травм. Тому треба відновити тіло і потім вже вирішувати, що робити далі.

Відпочити планує і головна зірка збірної - Ольга Харлан. Ось тільки наскільки довго затягнеться її відпустка, спортсменка поки не вирішила. У кількох інтерв'ю після перемоги у Парижі вона натякала на те, що планує взяти паузу та подумати про своє майбутнє.

Хижняк йде у профі

Олександр Хижняк у Парижі реваншував прикру поразку у фіналі боксерського турніру у Токіо. Якщо в Японії його спіткала невдача, то Париж став містом тріумфу. Відтепер Олександр доєднався до однієї компанії з Олександром Усиком, Василем Ломаченко та Володимиром Кличко. Погодьтесь, компанія дуже солідна! Та що ж далі? Олександру вже 29 років, за плечима 125 боїв "у любителях", 111 перемог (17 з них - нокаутом) та 14 поразок. Очевидно, що для «Полтавського танка» немає іншого варіанта, як перехід у професіонали. Та як там складуться справи? Своєю думкою з нами поділився Владислав Сіренко, боксер, що виступає у важкій ваговій категоріi.

- Перехід Олександра в профі буде цікавою подією. З його манерою боксування це будуть дуже захоплюючі поєдинки. При якісному просуванні у професійному боксі, впевнений, у нього є великі шанси досягти успіху - каже важковаговик Владислав Сіренко.

На думку Владислава, Хижняку потрібні бої, які швидко зроблять його зіркою спорту. Перехід в профі – це зовсім інший рівень, і адаптуватись до нових реалій навіть такому майстру, як Олександр Хижняк, буде непросто.

- Це два різних види спорту, на мою думку. Кількість раундів, інші рукавички - більш жорсткі. Інші організаційні моменти. Перенесення боїв і подібні речі - це часті моменти, які негативно можуть впливати на карʼєру спортсменів, - говорить Владислав Сіренко.

На думку ексчемпіона, за версією WBA, В’ячеслава Сенченка, має значення робота промоутерів. Вони гратимуть важливу роль у становленні Хижняка у професійному спорті.

- Професійний бокс більш жорсткіший, брудніший, він не такий, як любительський. Чи будуть труднощі? Мабуть, так. Кожен боксер проходить через труднощі. Стане чемпіоном чи ні? Схиляюсь до думки, що все ж стане. Залежить це не лише від нього, а й від того, яка промоутерська компанія ним буде займатись. Це також дуже важливо, те, як його підводитимуть до чемпіонського бою, через які титули і версії. Там є багато промоутерських нюансів. Тож якщо у нього будуть класні промоутери, у них буде план на це, тоді, я думаю, все буде можливо, - пояснив Сенченко.

Ілля Ковтун відновлюватиметься, щоб перемагати далі

Ілля Ковтун у Парижі виграв срібло на паралельних брусах. На момент перемоги Іллі було лише 20 років, що робить його досягнення фантастичним. Адже конкуренція у спортивній гімнастиці на кожному снаряді зараз просто шалена, і той факт, що українець здобув медаль, – це нереальне досягнення. І ми впевнені, що Ілля і далі буде працювати над собою і ще більше перемагати. Але зараз, перш за все, - відновлення, як розповідала нам днями тренерка Іллі Ковтуна Ірина Горбачова.

«У нас попереду дуже серйозне обстеження ступні в кількох країнах світу. Напевно, необхідно її оперувати, перероблювати, бо ми не все одразу зробили. Плюс ще додаткова травма всередині суглоба. Будемо обстежувати і вирішувати, як і що робити, щоб Іллі полегшало вже на наступному циклі. Також є проблема зі спиною, з плечем ще є застаріла травма, тож все це ми підлатаємо, і, я гадаю, має бути перепочинок, щоб організм перезавантажився, і тоді, дасть Бог, ми налаштуємось і підійдемо ще кращими до наступних Ігор», - казала Ірина Горбачова.

Магучіх битиме свої рекорди

Ярослава Магучіх у свої 22 роки - вже королева легкої атлетики. Із Парижа вона також привезла золото. А крім нього, цього року ще й оформила світовий рекорд. Здавалося б, куди далі? Але її тренер Тетяна Степанова запевняє – далі точно є куди.

«Неймовірна вершина у світі - Еверест, у спорті - рекорди підкорювались і будуть підкорюватися. Будемо бити свій же рекорд», - зазначила Тетяна Степанова.

А крім власного рекорду, у Ярослави ще незабаром 3 етапи Діамантової ліги, тож поки що доведеться чимало працювати. Бо лишатись номером один у світі ще важче, ніж досягнути цього рівня.

Беленюк остаточно йде в політику

Жан Беленюк у Парижі виграв бронзу - і в результаті зібрав за свою кар’єру олімпійське золото, срібло і бронзу. Досягнення у Жана Венсановича рідкісне, серед українських борців так не робив ніхто. До Олімпіади у Парижі Жан кваліфікувався і готувався будучи депутатом Верховної Ради від президентської партії і за час своєї роботи у Раді здобув аж дві олімпійські медалі. Чим показав депутатам гідний приклад того, як слід прославляти Україну у статусі народного обранця.