У США вперше покажуть картини української «амазонки авангарду» Олександри Екстер

Виставка «Олександра Екстер: Сцена – це світ» відбудеться у Нью-Йорку.

колаж kp.ua: theukrainianmuseum.org та wikipedia.org

Український музей у Нью-Йорку проведе виставку видатної української художниці-авангардистки Олександри Екстер. Захід пройде під назвою «Олександра Екстер: Сцена — це світ» і буде діяти з 27 вересня  до 19 січня 2025 року, повідомили у музеї.

- Перша персональна виставка її (Екстер. – Ред.) робіт у Північній Америці пропонує комплексне дослідження новаторської кар’єри Екстер з 1913-го до 1934 року. “Амазонка авангарду” Екстер була невіддільною частиною мистецьких кіл Європи на початку XX століття та подорожувала до Києва, Одеси, Парижу, Венеції. Її творчість охоплює безліч напрямів, включаючи живопис, графіку, книжковий дизайн, моду, театр і кіно. Творча еволюція Екстер, що пройшла через різні мистецькі течії — від кубізму до конструктивізму та артдеко, була відзначена постійними пошуками, — зазначається в анонсі.

На виставці можна буде побачити понад 66 картин і робіт художниці, що стало можливим завдяки співпраці з українськими та американськими музеями, а також міжнародними приватними колекціонерами.  

Олександра Екстер — українська художниця, педагогиня, представниця європейського кубізму та футуризму, авангарду, одна із засновниць стилю артдеко. Відома також як талановита майстриня та реформаторка сценографії, зокрема її називали «Пікассо сценографії».