Сіємо городину у серпні: редиска достигне до жовтня, а салат та рукола за 4 тижні

Важливо обирати ранньостиглі сорти рослин та вчасно поливати паростки.

gardeningknowhow.com

Зібрали врожай огірків та кабачків? Використайте спорожнілі грядки для нового врожаю, який цілком реально зібрати до перших заморозків. Про те, що ж сіяти-садити у серпні, чому не можна забувати про регулярний полив та чи достигне до морозів морква - у матеріалі Коротко про.

Пізні культури не бояться шкідників

Досвідчені городники кажуть, що закінчення літа – це ідеальний час для того, щоб знову висіяти городину чи квіти. І загинають пальці, перераховуючи переваги серпня: пекельна спека вже минула, сонячні промені не засмажать делікатне листя молодих рослин, а до перших заморозків ще далеко. До того ж звільнилася певна площа після збору попереднього врожаю. А ще пізні культури потребують менше прополки, ніж овочі, посіяні навесні чи на початку літа. Тому саме час купувати нове насіння та знову діставати лопату з сапкою. От тільки не всяка городина, висіяна у серпні, дасть врожай до морозів.

- Та все ж є достатньо рослин, які можна висівати у відкритий ґрунт саме зараз, - розповідає Коротко про менеджер агромагазину «Яровий» Людмила Ізотова. – Звісно, це не помідори з баклажанами: таким культурам треба багато літнього тепла або теплицю. Зате в серпні можна висіяти зелений горошок і через кілька тижнів вже мати врожай. До того ж багато осінніх овочів витривалі та не потребують догляду, а популяція шкідників нижча. Раджу попередньо підживити ґрунт тим же компостом. Це особливо важливо під час посадки другої культури, оскільки перші рослини виснажать землю, заберуть собі усі поживні речовини з ґрунту.

Щоб засіяний у серпні город потішив щедрим врожаєм, треба обрати правильні сорти рослин. Очевидно, лише ті, що швидко дозріють. Також городники радять: перш ніж повторно засівати грядки, не зайвим буде ознайомитися з прогнозом погоди на найближчі місяці. Так, офіційні і народні синоптики часто помиляються у таких довгострокових передбаченнях. Ще й самі зізнаються, що більш-менш точно можуть розповісти про погодні умови найближчих трьох днів. Зате знаючи хоча б приблизну дату перших заморозків, будете напоготові.

А ще у серпні треба додатково поливати рослини. Зараз рівень ґрунтових вод нижчий, аніж зазвичай, тому, якщо хочете похвалитися перед сусідами гарним повторним врожаєм, не економне воду на городі. Особливо у посушливі дні.

Зелений горошок росте як на дріжджах

Отож, вирішено: серпневий город має бути. Тож чим його засіяти? Трохи нижче читайте список таких рослин. До того ж можна й експериментувати, адже зміна клімату торкнулася і України. Недарма ті ж кавуни тепер вирощують майже у всіх областях від Львова аж до Полтави.

У відкритий ґрунт у серпні можна висіяти:

Існує думка, що у серпні можна висіяти моркву з буряком і навіть броколі. Досвідчені городники кажуть, що для таких рослин це надто пізно. Але можна ризикнути. Головне, обрати сорти, що швидко ростуть. Зрештою, та ж морква добре зберігається у примерзлій землі. Важливо висадити моркву у землю за 6-7 тижнів до морозів, у такому випадку вона не загине, а все-таки проросте.

До речі

Лаванда та чорнобривці цвістимуть аж до листопада

До пізньої осені можна не лише збирати врожай овочів та зелені, а й милуватися квітами. Так, у серпні можна висіяти чи висадити певні квітучі сорти. Наприклад, до пізньої осені (за відсутності заморозків) цвістиме пеларгонія, лаванда, верес, братчики, чорнобривці, цикламени.

На клумбах у південних регіонах України можна висіяти навіть ранні сорти декоративного соняшника. Жовті квіти з’являться під кінець осені.

Та насамперед пізнє літо є чудовим часом для посадки багаторічних рослин, в тому числі і квітів. Осінні дощі та м’яка прохолода можуть допомогти рослинам прижитися та розвинути міцну кореневу систему до настання холодів. Зміцніють за зиму, наберуться сил й проростуть наступної весни.