Росія готує операції «під чужим прапором» у Курської області, — СБУ

Інсценування злочинів проти цивільного населення не впливатиме на наступальні дії ЗСУ.

REUTERS/Viacheslav Ratynskyi

СБУ фіксує спроби спецслужб Росії використати ситуацію у Курській області для безпідставних звинувачень українських захисників у вчиненні воєнних злочинів. Про це 12 серпня повідомила Служба безпеки України.

- Для цього російська сторона створює та поширює різноманітні фейки та інформаційні вкиди, які не мають нічого спільного з реальністю. Такі інформаційно-психологічні спецоперації ворога повʼязані насамперед із неможливістю ефективно протидіяти наступальним діям ЗСУ, — йддеться у заяві.

За даними СБУ, найближчим часом російські спецслужби можуть вдатися до інсценування злочинів, зокрема щодо цивільного населення Курської області, щоб надалі звинуватити в їхньому скоєнні українську сторону.

- СБУ попереджає, що такі спроби є марними і не впливатимуть ані на наступальні дії ЗСУ, ані на думку міжнародних партнерів нашої держави. Адже Сили оборони України довели всьому світові, що чітко дотримуються правил та звичаїв ведення війни. Зокрема як щодо поводження з військовополоненими РФ, так і щодо цивільного населення. Українські воїни неухильно наближають Перемогу України. І жодні ворожі ІПСО не стануть цьому на заваді, — йдеться у повідомленні.

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки й оборони України також попередив про інформаційні загрози від росіян щодо ситуації у Курській області. Як зазначив керівник відомства офіцер Сил оборони України Андрій Коваленко, на сьогодні Росія зосереджена на створенні таких загроз:

1. Росіяни намагаються інформаційно звинуватити Україну у скоєнні воєнних злочинів на території Росії. Ворог поширює фейки про нібито вбивства українськими військовими цивільних, залякування людей, мародерство та інші злочини. Для поширення цих фейків використовуються вигадані «слова місцевих очевидців» та допити «українських військовополонених». 

2. Пропаганда РФ докладатиме великих зусиль, щоб за допомогою фейків зробити в Суджі та інших місцях у Курській області сцени нібито воєнних злочинів. За задумом російських пропагандистів, це має відвернути увагу світової спільноти від злочинів росіян в Україні, а також стати підставою для нових звинувачень на адресу України. 

- За наявною інформацією, росіяни намагатимуться інсценувати або вчинити на території Курської області такі злочини, які робили самі на окупованій території України, щоб звинуватити в цьому українців. Спецслужби Росії планують провокації щодо цивільних руками переодягнених у форму ЗСУ власних агентів, — заявили у Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

3. Наближеність Курської АЕС до зони бойових дій ворог намагається використати для нового ядерного шантажу світу та звинувачень України. Є можливими провокації на території Курської АЕС для звинувачення України, як це відбувається на окупованій Запорізькій АЕС. Зокрема, вчора російські окупанти влаштували пожежу на території ЗАЕС.

4. Ворог поширює фейки про участь у бойових діях на території Курської області військовослужбовців країн НАТО. Це робиться для подальшого залякування росіян «загрозою із Заходу» та поширення відповідної дезінформації у країнах Глобального Півдня.