В ISW вважають, що операція в Курській області дозволила Україні перехопити ініціативу на одній ділянці фронту

На думку експертів, Путін і російське військове командування, можливо  невірно оцінили, що Україна не має можливості перехопити ініціативу.

Наступ українських військ у російській Курській області дозволила Силам оборони хоча б тимчасово перехопити ініціативу на одній ділянці фронту й продовжити протистояння на всій території воєнних дій. Про це йдеться у свіжому зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

За даними експертів, з листопада 2023 року ситуацією володіла Росія, що дозволяло їй «визначати місце, час, масштаб і вимоги» до ведення боїв в Україні. Це також змусило Україну витрачати матеріальні та людські ресурси на реактивні оборонні операції. Однак українська операція в Курській області змусила Кремль і російське військове командування відреагувати і перекинути сили та засоби в сектор, де українські війська розпочали атаку, вважають аналітики.

На думку експертів, Путін і російське військове командування, можливо  невірно оцінили, що Україна не має можливості перехопити ініціативу, а здатність України досягти оперативної несподіванки й перехопити загальновійськову ініціативу «ставить під сумнів оперативно-стратегічні припущення, які лежать в основі нинішніх російських наступальних зусиль в Україні».

- Українська операція в Курській області і подальші можливі українські транскордонні вторгнення змушують Кремль і російське військове командування прийняти рішення про те, чи розглядати тисячокілометровий міжнародний кордон з північно-східною Україною як діючий фронт, і який Росія повинна захищати, а не як неактивну ділянку фронту, як вони ставилися до нього з осені 2022 року, - наголосили аналітики.

Вони також вказали на те, що реакція Москви може вимагати від російського військового командування розглядати потреби в особовому складі і матеріально-технічних засобах для захисту кордону як частину плану кампанії на всій території воєнних дій, а отже, може накласти довгострокові обмеження на оперативне планування, з якими Росія раніше не стикалася.

Росія витратила значні ресурси на будівництво укріплень вздовж міжнародного кордону, але не виділила достатньої кількості особового складу і техніки для укомплектування та оборони цих укріплень, підсумували експерти.