Звільнена з російської в'язниці американська баскетболістка виграла золото Олімпіади

Бріттні Грайнер утретє стала олімпійською чемпіонкою у складі жіночої збірної США з баскетболу.

REUTERS/Evelyn Hockstein

Звільнена з російської в'язниці американська баскетболістка Бріттні Грайнер виграла золото Олімпіади у Парижі. Про це повідомила Радіо Свобода.

33-річна центрова грала у складі жіночої збірної США з баскетболу. В останній день Олімпіади-2024 команда перемогла Францію із мінімальною перевагою 67:66. Для Бріттні Грайнер це третє олімпійське золото. Вона також грала за збірну у 2016 році в Ріо та у 2021 році в Токіо.

- Був час, коли я не знала, чи буду я колись знову грати в баскетбол у США або грати в баскетбол взагалі, — сказала Бріттні Грайнер після чвертьфінальної перемоги США над Нігерією, пише Los Angeles Times.

2022 року американська баскетболістка відсиділа в Росії десять місяців і була засуджена до дев'яти років колонії суворого режиму. Її обміняли на засудженого до 25 років у США торговця зброєю Віктора Бута. Приводом для затримання Бріттні Грайнер була гашишна олія для вейпу, дозволена в США. Його знайшли у багажі баскетболістки у московському аеропорту, коли вона летіла до Єкатеринбургу, де у міжсезоння виступала за місцевий клуб УГМК.

Для жіночої збірної США з баскетболу це восьме олімпійське золото поспіль. Після перемоги жіночої баскетбольної збірної на Олімпіаді у Парижі команда США посіла перше місце у медальному заліку. Напередодні літніх Ігор у Бріттні Грайнер та її дружини Шерелл народився син.