Ветеран із Житомира відкрив кав’ярню, де пригощають кавою та цукерками з мухоморами

Валентин Кузьмінчук стверджує, що такі напій і солодощі заспокоюють нерви і «чистять» розум.

zt-rada.gov.ua

Лате на кокосовому молоці – це вже вчорашній день. У Житомирі в тренді кава з мікродозою грибів. Оригінальним напоєм у власній кав’ярні «Мухомор» пригощає ветеран Валентин Кузьмінчук. Про новинку у кавовому меню Житомира, чи дійсно американо з екстрактом грибів пахне лісом та скільки цукерок з мухоморами можна з’їсти за один раз, дізнавалася (і дегустувала) журналістка Коротко про.

Американо без молока, зате з їжовиком

Здивувати пересічного українця оригінальним смаком кави ой як складно. Та ветерану війни Валентину Кузьмінчуку це вдалося. Чоловік відкрив у Житомирі кав’ярню «Мухомор», де пригощають кавовими напоями і десертами з мікродозами грибів їжовика та мухомора. Валентин стверджує, що така продукція допомагає долати стрес, заспокоює. Каже, перевірив на власному досвіді, адже після повернення з війни страждав на посттравматичний стресовий розлад.

- Перш ніж пропонувати людям, я сам продегустував і каву, і солодощі, - розповідає Коротко про ветеран та власник кав’ярні «Мухомор» Валентин Кузьмінчук. – Скажу так: кава з мікродозингом грибів і заспокоює, і бадьорить. Цукерки з мухоморами добряче «чистять» розум від поганих думок, теж мають заспокійливу дію. Усе це ми закуповуємо у перевірених продавців. Наші поставники мають ліцензію на такий товар, а ми лише продаємо. Все законно. Ось так гриби стали фішкою нашої кав’ярні – це цікаво, смачно та корисно.

Переглядаємо меню «Мухомора». Поруч із еспресо, капучино, флет-вайт є і кава «Енерджі» та «Релакс» з мікродозингом гриба їжовика.

- Все просто: якщо хочете збадьоритися, то замовте «Енерджі», - допомагає з вибором бариста Ілля. – А «Релакс» - для заспокоєння.
 
Обираємо перший варіант у вигляді американо. Бариста чаклує біля кавомашини. Каже, в основі такої кави – якісні кавові зерна з Бразилії, Колумбії, Гватемали… Готує звичайнісіньке американо без молока, в кінці додає ту саму мікродозу їжовика. В повітрі вже відчувається аромат кави та… осіннього лісу. Дивина, але напій навіть більше пахне грибами, аніж кавою. Та й у смаку є грибні нотки, що якимось чином органічно переплітаються з кавовим присмаком. Смачно! Хоча, зізнаюся, американо з їжовиком досить міцне. Бадьорить - наче холодний душ. Вартість «грибного» американо від 38 грн (залежно від порції).

Природний імуностимулятор та заспокійливе

Поки дегустуємо грибну каву, бариста коротко розповідає про позитивний вплив їжовика на людський організм. Каже, цілющі властивості цього гриба були відомі ще Гіппократу. Їжовик, або в народі «левова грива» (дійсно схожий на гриву лева-альбіноса), росте у лісах Європи, Південної Америки, Азії на стовбурах старих чи вже сухих дерев і складається з двох частин: плодового тіла і міцелію. Обидві ці частини містять сполуки, корисні для людського організму. Гриб позитивно впливає на наш імунітет, стимулює його, є потужним антиоксидантом, а ще відноситься до природних ноотропів - засобів, які покращують пам'ять, увагу.

Однієї філіжанки кави з їжовиком у день достатньо для того, аби через два-три тижні відчути певний оздоровлюючий ефект.

- Також раджу вживати не більше однієї цукерки з мухомором у день, - каже власник кав’ярні Валентин Кузьмінчук. – Того мухомора там усього 1 грам. Зате результат відчуєте вже через 5 днів. Стабілізується настрій, зникне тривога та стрес.

І підкреслює, що думка про наркотичні властивості мухомора є хибною. А курс такої цукеркотерапії – 2 тижні. Солодощі з мухомором на вигляд і на смак наче звичайні шоколадні цукерки. Тож любителям шоколаду буде важко втриматися від додаткової порції «мухоморного» солодкого.

Поки дегустували каву та солодощі, у «Мухомор» зазирали відвідувачі. Тут же кавували і чоловіки у військовому вбранні. Сам Валентин Кузьмінчук особливо тішиться таким гостям. З 2014 року чоловік боронив Україну в складі Сил спеціальних операцій (ССО) - 95-ї десантно-штурмової бригади. Отримав два поранення. Зараз він командир групи з гуманітарного розмінування. Пригадує, що, повернувшись з війни у цивільне життя, довго не міг пристосуватися до нових умов, не знав, чим зайнятися.

Ідея розпочати власну справу виникла випадково в розмові з друзями. Тоді Валентин і вирішив скористатись програмою від уряду «Власна справа». Заяву подавав через портал «Дія». Написав концепцію, захистив її і отримав грант - 250 тис грн. Їх ветеран використав на старт свого бізнесу: придбав обладнання, закупив сировину та матеріали, взяв у оренду приміщення на одній із найстаріших вулиць Житомира - Великій Бердичівській, набрав персонал. Багато робіт виконував власними силами. Наприклад, сам придумував усілякі цікавинки у дизайні кав’ярні, шукав певний колір фарби для стін, фарбував, клав плитку. До речі, в закладі ще при вході відчувається грибна тематика, адже і на вивісці красується червоний мухомор, і на стінах приміщення «ростуть» гриби.

- Спочатку працювали у тестовому режимі, побачили, що кава з грибами людям сподобалася, - усміхається Валентин. – Тому працюємо вже до 20.00-21.00 щодня. Зізнаюся, планів маю багато.

Чоловік хоче додати кілька цікавих елементів у дизайн кав’ярні, розширити приміщення. І вже замислюється над мережею кав’ярень «Мухомор».

Коментар спеціаліста

А лікарі проти

- Хотілося б, перш за все, дізнатися, чи оці дози мухомора та їжовика проходили якісь клінічні випробування, - пояснює Коротко про сімейний лікар Валентина Рудницька. – Говорити про позитивний ефект від прийому таких біодобавок може кожен, але наукових доказів немає. Особисто я вважаю це плацебо. І з острахом ставлюсь до таких «топінгів» у їжу, тому що наслідки прийому будь-якої дози мухомора непередбачувані. Та й одна справа, коли цю каву чи цукерки п’ють і їдять дорослі люди. А дітям узагалі варто заборонити вживати такі напої та десерти.