«Армія+»: поки що тільки рапорт в «цифрі», у майбутньому – опція «евакуація» та «солдатські чати»

Для військовослужбовців розроблено та запущено спеціальний застосунок.

ФБ Михайло Федоров

В Україні запрацював застосунок « Армія+ » для українських військовослужбовців. Фактично це посвідчення бійця, оснащене різними додатковими функціями: не тільки військовий квиток, але й оформлення рапортів онлайн і кілька інших послуг. Зареєструватися у застосунку можуть лише українські військовослужбовці. Його вже називають військовим аналогом цивільної "Дії".

Рапорт за два кліки

Уникнути паперової тяганини і додати армійській бюрократії темпу і адекватності – при розробці програми розрахунок був саме на це. Як повідомили у Міноборони, основним завданням було зменшити паперовий документообіг та забезпечити зручний зворотний зв'язок військовослужбовця та відомства.

– Більшість дій військовослужбовців пов'язані з написанням рапортів, і Міністерство оборони хоче зробити цей процес цифровим та зручним, – говорила незадовго до офіційної презентації новинки заступник міністра оборони Катерина Черногоренко.

У програмі «Армія+» можна вибрати готовий шаблон рапорту, підписати його за допомогою цифрового підпису, надіслати командиру та отримувати погодження або відмову з поясненням причин. Розробники вважають, що це вплине на відповідальність командирів за ухвалення зважених рішень щодо рапортів.

Усього пропонується 11 видів рапортів, хід розгляду яких відображатиметься у спеціальних статусних полях – «на реєстрації», «на підписі», «узгоджено», «відхилено» тощо. Ті, хто має справу з електронним документообігом, знає, наскільки це зручно і прозоро. Не треба писати нічого від руки і нудитися у невідомості – отримав командир документ чи ні, що відповів, куди відправив відповідь... І до речі, на відповідь командиру дається три дні, протягом яких він має затвердити рапорт чи пояснити причини його незатвердження. Для цього у застосунку є спеціальний рядок, в якому командир зобов'язаний докладно пояснити, що не так у рапорті і чому немає можливості його прийняти.

Попереду – УБД за кілька днів, а не місяців

На презентації застосунка 8 серпня міністр оборони України Рустем Умєров наголосив, що українські війська сьогодні незворотно цифровізуються, і від цього залежить ефективність та боєздатність Сил оборони.

- У нас вже 3,2 млн людей у ​​« Резерві+ », 55 тис. працівників у «е-Бронуванні», також цифровізовано оборонні закупівлі наших агентств. Сьогодні ми йдемо ще далі та презентуємо цифрову платформу для військових – «Армія+», - повідомив Умєров. За його словами, мета Міноборони – створити екосистему, в якій життя солдата буде простим і зрозумілим: банкінг, навчання, цифровий документообіг, логістика, кадрові питання, зворотний зв'язок. Незабаром, пообіцяв міністр, в «Армії+» будуть інтегровані сервіси для сімей військовослужбовців.

Одним із найбільш затребуваних сервісів однозначно може стати оформлення статусу учасника бойових дій у застосунку «Армія+». Зараз опція допрацьовується і незабаром буде включена до функціоналу програми. Декілька кліків – і документи спрямовані на обробку до військового відомства. Замість багатомісячного ходіння численними інстанціями оформлення статусу займе всього кілька днів.

Для тих, хто в бою

Не лише електронне посвідчення особи та е-рапорт, а й медичні та банківські документи незабаром з'являться у військовому застосунку. Також, як повідомив президент України Володимир Зеленський на презентації, в «Армії+» буде запропоновано надійну комунікацію між воїнами – захищені чати. Поки що не зовсім зрозуміло, як в умовах бойових дій чи відсутності інтернету комунікуватимуть між собою військовослужбовці (зазвичай вони мають більш зручні для спілкування в будь-яких умовах рації), але, можливо, чати знадобляться у вільний час.

Замахнулися розробники і на такі опції програми, як «замовлення боєприпасів» і опція «евакуюватися». Перша передбачається бути корисною для бійців в окопах, які можуть замовити собі боєприпаси. Друга – для поранених військовослужбовців, які можуть подати сигнал, і заберуть їх на найближчий стабілізаційний пункт, де нададуть необхідну медичну допомогу. Однак питання «як?» у цих випадках поки залишається відкритим: підвезення боєприпасів, як і вивезення поранених з поля бою, вимагають серйозніших зусиль, ніж натискання кнопки гаджета, з якими мало хто ходить у бій.