Борець Новіков, який зі скандалом змінив українське громадянство, здобув золото Олімпіади у складі Болгарії

У 2023 році він зі скандалом змінив громадянство.

AP/Eugene Hoshiko

Колишній спортсмен збірної України з греко-римської боротьби Семен Новіков виборов золото Олімпіади-2024 у Парижі у вазі до 87 кілограмів. Він у фіналі переміг представника Ірану Алірезу Мохмадіпіані з рахунком 7:0. Раніше в цій ваговій категорії бронзову нагороду Парижа-2024 здобув Жан Беленюк, повідомляє Ttribuna.com.

Та зазначимо, що Новіков був основним конкурентом Беленюка у боротьбі за поїздку на Олімпіаду в Токіо у 2021 році. Тож востаннє Семен представляв Україну у грудні 2020 року на ЧЄ, а у 2023 році зі скандалом змінив громадянство. Через те, що на міжнародних змаганнях в одній ваговій категорії у боротьбі може виступати лише один представник від країни, Новіков не міг потрапити в заявку на більшість топових турнірів: ЧЄ та ЧС.

Втім, Новіков тривалий час це заперечував.  Він звинувачував НОК та тренерський штаб збірної України у відсутності комунікації. Але головний тренер збірної України Володимир Шацьких восени 2022 року підтвердив, що Новіков розпочав перехід до збірної Болгарії. А також казав, що федерація та НОК України й особисто він робили все, щоб утримати Семена, задовольняли його фінансові та житлові потреби. Україна не давала Новікову дозвіл виступати за Болгарію, але Міжнародна федерація боротьби скоротила трирічний карантин до півтора року (за правилами Міжнародної федерації боротьби, Новіков міг перейти виступати за Болгарію або якби Україна дала б дозвіл, або якби минуло три роки карантину з останнього виступу у складі української збірної).

Після відбування карантину спортсмен став бронзовим призером чемпіонатів світу та Європи у 2023 році, а також виграв Гран-прі в Будапешті у 2024 році. Таким чином Семен потрапив і до заявки Болгарії на Олімпійські ігри - 2024.